RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 10. märts 2011

Üksikkandidaat Põlluaas taotleb e-häälte tühistamist

SI-108

Üksikkandidaat nr 887 Henn Põlluaas esitas Vabariigi Valimiskomisjonile taotluse, milles vaidlustab Riigikogu 2011. aasta valimiste e-hääletamise tulemused ja taotleb e-häälte tühistamist.

"Põhjuseks on asjaolu, et e-valimiste käigus ei olnud Mustamäe-Nõmme valimisringkonnas nr 3 kõigil valijatel võimalik hääletada minu ehk üksikkandidaat Henn Põlluaasa poolt," selgitab Põlluaas.

Vabariigi valimiskomisjon tunnistas 2. märtsil, et valimistel kasutataval programmil operatsioonisüsteemiga Windows 7 resolutsioonide ja fontide kasutamisel tekkis tõrge. Seetõttu oli kandidaatide nimekiri oli arvutiekraanidel nähtav vaid osaliselt - nimekirja lõpus olevate üksikkandidaatide nimed (ringkonnas nr 3 H. Põlluaas ja R. Nurmik) jäid varjatuks. Neid ei olnud võimalik ka ülespoole kruttida. Sellest tingituna ei olnud kõigil soovijatel võimalik üksikkandidaatide poolt valimistel häält anda.

Tekkinud probleemist teavitas juba 25. veebruaril 2011 Valimiskomisjoni kodanik Aivar Silma. Temale kinnitati komisjonist, et tegemist olevat vaid üksikjuhtumiga ja et nemad enam midagi ette võtta ei saa. Viga jäigi parandamata kuni e-valimiste lõpuni.

"Selleks, et kõik kandidaadid näha oleks, peaks tõesti kogu valijarakenduse pind nähtav olema. Mui mingi teine aken või tööriistariba seda varjutab, jääb osa informatsiooni nägemata. Samas ei saa kuidagi seda tagada, et midagi teil ette ei jää, peate ise valvas olema," teatas 25. veebruaril e-hääletuse juurutamise eest palju suuri preemiaid saanud Tarvi Martens.

2. märtsil toodi lõpuks välja ka põhjus. "Lahendasime teie müsteeriumi - olete endale "suured fondid 150%" pannud, mis rakenduse 900-piksliseks ajas. Ja Windows 7 on nii loll, et sellisel juhul taskbari jätab ette - kui panna resolutsiooniks 800x600, siis katab valijarakendus taskbari ära. Ega muud ei aita, kui taskbarist hääletamise ajaks lahti saada, lohistada ära, panna alla kaduma jne;" selgitas Tarvi Martens.

"Kui paljudel valijatel tegelikult jäi seetõttu hääl üksikkandidaatidele andmata, on teadmata. Võib arvata, et soovitud kandidaati nimekirjast leidmata andis enamik inimesi, protesti esitamata, oma hääle lihtsalt kellelegi teisele," oletab Henn Põlluaas.

Põlluaas toob tühistamistaotluse põhjenduseks, et riigi ülesanne on tagada e-valimistel kasutatava programmi tõrgeteta töötamine sõltumata sellest, millist arvutit, operatsioonisüsteemi, resolutsiooni või fonte valijad kasutavad. Kui seda ei suudeta, siis ei ole võimalik viia e-valimisi läbi. Sellega, et osade kandidaatide nimed polnud kõigil juhtumitel ekraanidel nähtaval, oli üksikkandidaatide suhtes diskrimineeriv, rikkus rängalt kandidaatide võrdse kohtlemise printsiipi ja moonutas valimistulemusi.

Allikas: Henn Põlluaas
Kontakt: hennpolluaas@gmail.com
Allikas: http://www.si.kongress.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP