RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 16. august 2011

Rootsi Kuningriik vabandas veelkord ...

Esmaspaev, 15 august 2011 20:30 Rootsi vabandas esmaspäeval Balti riikide ees Nõukogude okupatsiooni tunnustamise pärast.

Peaminister Fredrick Reinfeldti sõnul on Rootsil oma Balti naabrite ees "auvõlg" seoses silma kinnipigistamisega sõjajärgse okupatsiooni suhtes, vahendab BNS.

"Rootsi oli esimeste seas, kes tunnustas 1944. aastal Balti riikide okupeerimist Nõukogude Liidu poolt," ütles Reinfeldt tseremoonial, millega tähistati Balti riikide taasiseseisvumise 20. aastapäeva ja millest võtsid osa Eesti, Läti ja Leedu valitsusjuhid.

1945. aastal andis Stockholm Nõukogude Liidule välja umbes 170 Punaarmee eest põgenenud ja Rootsis varjupaiga leidnud Balti sõjaväelast.

"Baltlaste väljaandmine on Rootsi välispoliitikas must hetk," tunnistas peaminister.

Reinfeldt lisas, et Rootsi on oma Balti naabreid pikka aega eiranud ning kutsus taasiseseisvumise järgsete suhete edasisele tugevdamisele.

"Rootsi ei tunnistanud aastakümneid Baltimaade kannatusi," ütles peaminister. "Hoian käes Rootsis 1980. aastatel kasutatud õpikut. Selles ei mainita sõnagagi Eesti, Läti ja Leedu saatust pärast Teist maailmasõda. Mitte ainsa sõnagagi. On raske leida üldse mõnd viidet, et kunagi oleks mõni Balti riik olemas olnud. Selline oli reaalsus, kui mina koolis käisin," meenutas 46-aastane valitsusjuht.

"Rootsil on Eesti, Läti ja Leedu rahvaste ees auvõlg. Me võlgneme seda iseendale - ja Baltimaade rahvastele - mäletada minevikku, kuid ehitada koos ka ühist tulevikku," lisas Reinfeldt.

Eesti peaminister Andrus Ansip, Läti peaminister Valdis Dombrovskis ja Leedu valitsusjuht Andrius Kubilius tänasid Rootsit abi eest, mida riik on osutanud Baltimaadele pärast taasiseseisvumist.

Tseremoonia toimus Stockholmi väljakul, kus 1990. ja 1991. aastal peeti Baltimaade iseseisvuspüüdluste toetuseks kümneid "esmaspäevakohtumisi".
Allikas: http://bhr.balanss.ee/

2 kommentaari:

Gio. Ve. 18. august 2011, kell 11:32  

Sweden should say sorry also for the domination between 1561 and 1721: Estonia did loose 3/4 of population in wars, the domination class remained German and at the end Estonia was given to Russia...

Matti Ilves 18. august 2011, kell 13:04  

Rootsilt vabandust rootsiaja eest ma ei ootaks, see oli eestlastele võrdlemisi hea aeg. Ka talurahva mõningad õigused olid tagatud. Palju hullem oli järgnev Vene aeg, kus rõhuv ose rahvast langes pärisorjusse, puss veel kaotused sõjas venelastega.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP