RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 26. september 2011

MATTI ILVES: KREEKLASTEST


Kui vaadata antiikseid Kreeka skulptuure, siis on raske tänapäeva kreeklasi pidada nende kangelaste, filosoofide, lääneliku kultuuri ja ühiskonna loojateks. Keeklased on kas täielikult mandunud, või on siis muistne tsivilisatsioonilooja rahvas välja rännanud.
Nüüdsetes kreeklastes ei ole säilinud Kreeka linnriikide elanikele omast individualismi, paljud neist on kommunismi ja sotsialismi pooldavad, kes ei ole üldse minevikus elanud rahva väärilised. Kreeka on Euroopa häbiplekk. Tegelikult on  kogu E Liidus võimatu nüüd rääkida traditsioonilisest kristlikust euroopalikust kultuurist, see on määratud liberaaldemokraatia tingimustes hääbuma ja võib-olla kustub ka kogu õhtumaine tsivilisatsioon.
Samas ei saa me unustada Kreeka kuusurikast ajalugu, toon nüüd väljavõtte Robert Cowely raamatust "Läinuks ajalugu teisiti":
"Ajaloos on vähe hetki, mil nii palju oleks otsustatud nii väese aja jooksul, naga kreeklaste ja pärslaste vahel toimunud merelahingus Salamise saare juures aastal 480 eKr. Salamis oli rohkem kui lihtsalt lahing. See oli ülim vastasseis Ida ja Lääne vahel, mis võis vallandada mis tahes tulevikustsenaariumi. Pärslastest oleks võinud saada peamine jõud, mis püüdnuks tõkestada kreeka individualismi levikut, Vahemere idaosa teised despootliku võimuga monarhiad oleksid neid aga ilmselt tagant õhutanud. Nagu osutab Viktor Davis Hanson, puudusid teiste Vahemere kultuuride sõnavaras kreeka sõnad "vabadus" ja "kodanik".
Sõjalistest operatsioonidest rääkides võiks Pärsia valitseja Xerxsese poolt ette võetud oma mastaapsuse, ettevalmistuste pikaajalisuse ja planeerimise keerukuse poolest võrrelda Võitmatu Armada rünnakuga või dessandiga Normandiasse. Xerxsese sõjakäik, mis kulmineerus Salamise lahinguga, osutus viimaseks võimaluseks lämmatada mahasurumatu Lääne kultuur. "Kui Fortuna oleks soosinud neid, keda oli rohkem, oleksime me sel päeval võitmud," ütleb sõnumitooja Xerxsese emale Aischylose Pärslastes.
Tõepoolest, ükski Pärsia kuningas ei tõstnud oma jalga enam Kreeka pinnale ja järgnenud 2 000 jooksul ei saanud ükski idamaine valitseja pidada kreekat oma valduseks."

Pilt 3: Lääne päästja, riigimees ja väejuht Themistokeles

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP