RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 20. september 2011

MATTI ILVES: PALESTIINA ARAABIA RIIGI TUNNUSTAMINE

Septemri lõpus toimub ÜRO-s Palestiina riigi tunnustamise osas hääletus. ÜRO tunnustaks septembris 1967. aasta piiride alusel Palestiina riiki pealinnaga Ida-Jeruusalemmas. Palestiinlesed on ÜRO juures praegu vaatleja staatuses, siis saaksid nad aga täieõiguslikuks liikmeks ja ega eriti midagi muud ei muutuks, tegelik riiklus oleks veel läbirääkiniste teema. Kirjutasin blogis islamiterrorismi tegelikest põhjustest, sellega saate tutvuda SIIN. Selle hääletamise positiivne tulemus Peaassamblees võtaks araabiamaailmas paljud pinged maha.
Iisrael ja juuudiorganisatsioonid teevad praegu maailas suurt lobitööd, et saada võimalikult palju toetust seisukohale mitte hääletada Palestiina riigi tunnustamise poolt. Juutide suur liitlane USA on lubanud Julgeolekunõukogus panna riigi tunnustamisele aga veto.
Uudisteagentuur AFP teatab, et USA üks peamisi liitlasi araabiamaades - Saudi Araabia, on hoiatanud USA-d. Juhul kui USA otsustab septembri lõpus ÜRO hääletusele Palestiina riigi loomisest veto panna, siis Saudi-Araabia prints Turki Al-Faisal´i sõnul "enam ei saa USA-ga koostööd teha nii nagu ta ajalooliselt varem on teinud".
Paljud maailma riigid lisaks araabiariikidele on on Palestiina riigi tunnustamise poolt. Selleks on vaja kahe kolmandiku ÜRO liikmete toetust, Mahmoud Abbasi sõnul on neil olemas 120 riigi toetus 189-st.
Eesti seisukoht on, Paeti poolt välja üteldud, et palestiinlased ja Iisrael ise lahenduseni jõuaksid. See on täiesti naeruväärne seisukoht ja jõuvahekorrad on umbes sellised, kui praegu Eesti ja Venemaa vahel Tartu rahulepingu poolt ettenähtud piiri kehtestamisel, ka ajalugu on juba näidanud, et õiglast kokkulepet seal ei sünni. Tähelepanuväärne on ka see, et Eesti julges võtta seisukoha enne kui Euroopa Liit seda teinud on.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP