RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 7. september 2011

Süüdistus Wikileaksis: Savisaar oli SeverstalTransi palgal

  Eesti Raudtee tegevdirektor Chris Aadnesen lausus 2006. aasta septembris USA saatkonna töötajale, et tollal USA kapitalil põhinevale firmale BRS kuulunud Eesti Raudtee uuris korruptsiooni majandusministeeriumis, mida tollal juhtis Keskerakonna juht Edgar Savisaar.

Wikileaksi kaudu lekkinud dokumendis on kirjas, et Aadneseni sõnul on korruptsiooniga seotud Savisaar, tollal Eesti Raudtee nõukogus töötanud endised Eesti riigiametnikud ja vene kapitalil põhinev raudteefirma SeverstalTrans, mis Eestis tegutseb oma tütarettevõtte SpaceCom kaudu.


Aadnesen teatas, et Eesti Raudtee on tõendusmaterjali kogunud dokumenti, mille Eesti Raudtee on valmis avalikult opositsioonierakondadele andma. Samas lubas Aadnesen dokumenti mitte avalikustada, kui Eesti Raudtee sõbralik tagasiostmine Eesti riigile tõesti lähiajal toimub.


Aadneseni sõnul on Eesti Raudtee dokumendis olev informatsioon selline, mis "kukutaks valitsuse enamikus riikides". Aadnesen viitas, et see on Baltikumis energia ja transpordisektoris tegutsevatele Vene kapitalil põhinevatele firmadele iseloomulik käitumine, mille lõppeesmärgiks on saada Eesti, Läti ja Leedu Venemaa majandusliku ja võib-olla isegi poliitilise hegemoonia alla.


Saatkond lisas sellele omapoolse kommentaari, milles suursaadik Aldona Wos kirjutas, et Aadnesen ja Eesti Raudtee nõukogu esimees Edward Burkhardt on ammu arvamusel, et Savisaar on SeverstalTransi palgal.


Wos kirjutas, et kuigi saatkonnal pole mingeid andmeid sellest, milliseid süüdistusmaterjale Eesti Raudteel võib Savisaare vastu olla, siis tasub Eesti Raudteel selle mõjutusvahendina kasutamisel olla väga ettevaatlik. Wos märkis, et Savisaar on oma värvika poliitilise karjääri jooksul üle elanud rea skandaale ning ta edu põhineb konfliktil ja tema valijate seas levinud tundel, et ülejäänud poliitiline eliit on Savisaare vastu.


USA saatkonna dokument pärineb 14. septembrist 2006. Päev hiljem otsustas valitsus oma istungil Eesti Raudtee BRSilt tagasi osta.


Allikas. Delfi.ee
Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP