RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 1. detsember 2011

"Pealtnägija": IRL-i poliitikud pidasid elamislubade vabrikut

"Pealtnägija": IRL-i poliitikud pidasid elamislubade vabrikut
Maja, milles asuvasse korterisse on registreeritud 78 välisettevõtet
Foto: Ilmar Saabas
ETV saade „Pealtnägija“ avaldas täna pikema loo tuntud IRL poliitikute ärist, millega nad aitavad Venemaa ja teiste endiste SRÜ riikide kodanikel saada Eesti kodakondsust.
Need poliitikud on „Pealtnägija“ andmetel riigikogu liige Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach, kes on vanad sõbrad poliitikas ja endised pinginaabrid Tallinna linnavolikogus. Nendele kuuluvasse väljast silmatorkamatu maja korterisse Kooli 1/3 oli saate tegemise hetkel registreeritud 78 ettevõtet.
Korteri kolmas kaasomanik on samuti riigikogu liige Siim Kabrits, kellele kuulub kolmandik korterist.
Korteris tegutseb Stelmachile kuuluv firma Advisory Partners, mis pakub muude teenuste hulgas kapitali juhtimist, ärikinnisvara haldust ja company housingut, mis Stelmachi sõnul tähendabki seda, et kliendi on saanud kergema vaevaga äritegevuseks vajaliku elamisloa.
Firma tegeleb rikaste ja ülirikaste klientide vara haldamisega, kes ka asjaosaliste väitel investeerivad Eestisse.
Kõik asjaosalised rõhutasid „Pealtnägijale“, et tegelevad investeeringute vahendamisega. Ka siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul on see ettevõtjate esindamine selleks, et tuua nende raha Eestisse.
Kuid „Pealtnägija“ leidis ka inimese, kes ütles otse välja, et tegelikult tegeletakse elamislubade vahendamisega. Vormistamisteenus maksab 3500 kuni 4000 eurot, millest pool makstakse sularahas ette ja pool pärast Nikolai Stelmachi kätte.
Eestis kehtiv seadus võimaldab väljastada elamisloa ettevõtte juhtimiseks ja ettevõtluseks.
Siseminister Vaher tunnistas, et nõuded tänases seaduses on madalad ehk isegi olematud ja seetõttu seda ka kuritarvitatakse. Intervjuu andmise ajal ei teadnud ta veel, et tegemist on tema erakonnakaaslastega. Ta rääkis, et vaja on „eraldada terad sõkaldest", et elamisloa saaks ainult need inimesed, kellest Eestil on kasu, mitte kolmandate riikide elanikud, kes vajavad Eesti elamisluba kasvõi ainult selleks, et Soomes poodlemas käia.
Stelmachi sõnul on nende kaudu saanud elamisloa või ID-kaardi 120 kuni 130 inimest. Ka Raudne tunnistas, et selleks, et Eestis edukalt tegutseda on vaja ID-kaarti. Peale Moskva ja Peterburi on kliente isegi Vladivastokist, aga ka Valgevenest ja Ukrainast.
Pealtnägija väitel on tegemist valdavalt perefirmadega, mis on registreeritud minimaalse aktsiakapitaliga.
Elamisluba taotlev välismaalane kuulub Eestisse sisserändavate välismaalaste piirarvu alla, mis ei tohi ületada aastas 0,1% Eesti alalisest elanikkonnast. Tänavu kehtestatud elamislubade kvoot, mis oli 1000 elamisluba, sai juba augustis täis ja sügisel suurendas siseminister seda 336 võrra. Varasematel aastatel pole kvooti täis saadud.

See leht on trükitud DELFI internetiväravast
Aadress http://www.delfi.ee/archive/article.php?id=62528218

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP