RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 10. aprill 2012

VABAMÕTLEJA: Gunter Grassi poeem „Mis tuleb välja öelda“

84-aastane poliitiline aktivist ja Nobeli kirjandusauhinna laureaat Gunter Grass avaldas hiljuti poeemi, milles süüdistas Iisraeli Iraani hävitamise kavandamises ja globaalse julgeoleku ohtu seadmises. Poeemis „Mis tuleb välja öelda“ (ingl.k. What must be said) avaldab härra muret, et Iisrael võib vaidluse all oleva Teherani tuumaprogrammi raames lasta käiku nn. „ennetava löögi“. Too „ennetav löök“ oleks aga nii võimas, et iraanlasi kui rahvust enam ei eksisteeriks.
„Miks ütlen seda alles nüüd, vana ja põdurana oma viimse tindiga: Iisraeli tuumavõimekus ohustab juba niigi habrast maailmarahu.“ - seisab Saksmaa päevalehes (Sueddeutsche Zeitung) avaldatud poeemis. Loe täispikka inglise keelset versiooni. Grass tunnistab, et siiani on teda tagasi hoidnud Natsi-Saksamaa „võrreldamatud“ kuriteod juutide vastu ja hirm sattuda põlu alla kui antisemiit. „Homme aga võib olla juba hilja ja Saksamaast võib saada kuriteo kaasosaline.“ Eelnevaga vihjas kirjanik eelmisel kuul sõlmitud Saksamaa ja Iisraeli vahelisele kokkuleppele, millega Saksamaa müüb Iisraelile kuus tuumalõhkepea-kandjatega allveelaeva.
Teoreetiliselt ei oleks Iisraelil tuumalõhkepea-vedajatega allveelaevu tarvis… kui just ei soovita rünnata kaugemaid riike. Seda aga ennustas 2010-dal aastal Iisraeli sõjanduse ajaloolane Martin van Creveld: „Iisrael võib leida ennast ühel päeval olukorrast, kus on vaja Euroopa vastu kasutada kõiki võimalikke relvi, sealhulgas ka tuumarelva.“ Lisaks rõhutas ajaloolane, et Iisrael suhtub Euroopasse kui vaenulikku sihtmärki: „Meil on sadu tuumalõhkepäid ja rakette, mis küündivad erinevatesse sihtmärkidesse Euroopa südames, kaugemale Rooma piiridest ja Itaalia pealinnast.“ 
„Ma tunnistan: mulle aitab vaikimisest, mul on kõrini Lääne silmakirjalikkusest.“ Viimati tekitas tunnustatud sõja-vastase novelli „Plekktumm“ autor nii suurt furoori aastal 2006, kui tunnistas, et oli kurikuulsa Natsi Relva-SS (Waffen-SS) liige. Poeemi „Mis tuleb välja öelda“ kommenteeris Angela Merkeli pressiesindaja järgnevalt: „Saksamaal kehtib sõnavabadus, seega ei ole valitsus kohustatud kommenteerima iga loometööd.“ Juutide poolt ei tule loomulikult nii leebed sõnavõtud. Kuulus Saksamaa juudist kolumnist Henryk M. Broder nimetas Grassi „tüüpiliseks haritud antisemiidi prototüübiks“. „Grassil on alati olnud juutidega probleem, aga kunagi varem ei ole ta seda nii selgesõnaliselt välja öelnud kui selle poeemiga.“ kirjutas Broder Saksamaa päevalehes Die Welt, millele ta lisas: „Ta on alati kannatanud suurushullustuse käes, aga nüüd on ta täielikult hulluks läinud“. Berliinis asuv Iisraeli saatkond nimetas poeemi „veriseks laimuks“.
Allikad:
http://english.alarabiya.net/articles/2012/04/04/205412.html
http://www.davidduke.com/?p=33325

Allikas: http://www.vabamotleja.info/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP