RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 4. juuli 2012

Inimestest tühjaks jookev riik või eeskuju?

Kui Skandinaavia  investorid on soodsa ärikliima Eestis juba ammu avastanud, siis nüüd on saabunud suure Steve Forbes-i enda kiidusõnad, kui hea on Eesti majandussüsteem.
Madalad palgad ja lihtne maksusüsteem on peamised Eesti konkurentsieelised ning seniste investorite hinnangul peaks riik kindlasti säilitama proportsionaalse maksusüsteemi. Need mainitud on investorid, kes toovad siia madala lisaväärtusega tööd. I. Raigi sõnul tuleks sellised investorid pigem eemal hoida aga vähemalt osadele sellest edulugudeks piisab.
Nüüd on saabunud Eestis käinud Steve Forbes-i kiidusõnad, kelle väitel on Eesti selline edulugu, et öelgu Krugmanid jt kärpemajanduse vastased mida iganes.
Eestis valitsev maksusüsteem on muidugi mitmes punktis kiiduväärt ja selles ei maksa kahelda.
Aga kui liberaalne majanduspoliitika niivõrd suur edu on, siis miks me näeme tuhandeid inimesi igal aastal Eestist lahkumas? Miks näeme keskmiseks palgaks 537 eurot? Seda enamus tööealistest ei saagi ja see on ELi madalaimate seas.
Fakt on, et Eesti tundub kaugelt kena ja mitmes asjas ta seda veel ka on aga ilu võib olla petlik. Ühte äärmusesse kaduvatel süsteemidel on kalduvus end hävitada.
Eestis valitseva liberaalse maailmapildi järgi reguleerigu turg kõike täies mahus. Paraku ei kaitse selline süsteem elanikkonda hüperinflatsioonide ega näiteks maapiirkondi ääremaastumise eest. Viimane juhtub, kui erastamise tulemusena hävitatakse piirkondade peamised tööandjad ning erainvestorid vastupidiselt ootustele uusi töökohti piisavalt ei loo, sest nende arvates puudub sellel piisav perspektiiv. Seda oleme näinud alates neoliberaalse ajastu algusest saadik. Meil jõudis see täiesulatuses kätte 1992.aastal ja tulemusi näeme.
Riik on kui kõrvaltvaataja, kes nõuab küll enda kaitsmist ja maksude tasumist aga ise on vaid eemalt vaataja, mis vajadusel vaid kärbib ja ütleb, et vaadake ise. See ei saa nii jätkuda.
Majanduslangusest on võimalik välja kasvada aga mitte kärpida. Praegune kärpimise ja rikaste riikide võlgade tasumise tee sillutab teed uuele kriisile ning kokkuvõttes tühjendab oma riiki tööjõust. Mis kasu on meil lõpuks kiidusõnadest Steve Forbes-ilt, kui inimesi pole?
Järgnev video on Läti kohta aga Eesti ja Läti näitajad on viimasel kolmel aastal olnud üsnagi sarnased.
Järgnevas videos on kasutatud AMETLIKKE numbreid.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP