RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 6. mai 2013

MATTI ILVES: MESILASTE KADUMISEST JA TOIDUAINETE HINNATÕUSUST

Mesileste suremine ja toiduainete hinnatõus on omavahel seotud, kuigi mitte veel otseselt. Räägime kõigepealt mesilaste suremisest. Milles siis asi?

Mesilaste kummaline, nüüdseks on mesilasi surnud 1/3 koguarvust, kadumine Põhja-Ameerikas ja Euroopas algas aastatel 2006...2008 ja nüüd on see salapärane surm jõudnud ka Eestisse. John Casti kirjutab raamatus: "X-sündmused. Kõige kokkuvarisemine": "Meemesilastel on tänapäeval raske elu. Omanikud veavad neid ringi, et nad tolmendaksid vilja- ja pähklipuid, alustades varakevadel mandlipuudest Californias ja lõpetades varasügisel pirni- ja õunapuudega Oregonis. Niinimetetud kommertsmesilased on tunduvalt tõhusamad tolmeldajad kui metsmesilased. ...Sa mõistad, kuidas mesilasperede kollaps on mõjutanud meemesilaste äri, kui mõtled sellele, et mandlikasvatajad maksid 2009. aastal mesitaru eest renti 175 dollarit. Kõigest neli aastat varem tuli maksta enam kui poole vähem."
Mesilased ei sure välja muidugi raske elu tõttu, põhjused on hoopis mujal. Kõik sai alguse sellest, et geeniteadlased püüdsid teha inimkonda õnnelikuks ganeetiliselt muundatud kultuurtaimede kasvatamisega, mis pidid olema kaitstud igasuguste kahjurite eest ja seetõttu pidi ka vähenema pestitsiidide (kahjuritõrje vahendid) kasutamine nende kaitseks.
Hästi selgitab olukorda jälle John Casti: "Seemnete geneetiline muundamine mis peaks vähendama putukatõrjevahendite kasutamist, on algatanud talunike ja putukate evolutioonilise võidurelvastuse. Tulemuseks on superkahjurid, kes on immunsed kasutatavate pestitsiidide suhtes, millega töödeldakse populaarseid maisisorte. ... Putukate immunsüsteem on muutunud tunduvalt keerukamaks geneetiliselt loodud kaitsemehhanismidest, mis on taime genoomi viidud. Rändmesilased puutuvad samuti kokku üha suuremate pestitsiidikogustega."
Vaat siin ongi mesilaste hävimise põhjus, geneetiliselt muundatud kultuuride kasvatamisel tuleb kasutada järjest tugevamaid mürke, taimekaitsevahendeid ja vaesed mesilased on jäänud selle võitluses alla. Ka meil Eestis on geneetiliselt muundatud põllukultuuride kasvatamine tänu valitsusele igati soositud, kuigi mitmed teadlased on kinnitanud nende kahjulikku mõju inimeste tervisele. Tõestatud on, et geneetiliselt muundatud komponente siseldav toit põhjustab kauaaegsel tarvitamisel isegi viljatust.
Vaadake ka videot:



Lühidalt ka toiduainete hinnatõusust. Toiduainete hinnad maailmas on 2010. aasta algusega võrreldes tõusnud üle 40. protsendi. Toiduainete hinnatõusu mõjutab veel palju tegureid peale mesilaste surma, näiteks nafta kallinemine, haritava maa vähenemine (samal ajal on kasutusest väljas ligi 1,6 miljardit ha põllumajandusmaad), veepuudus ja spekulantide tegevus turgudel jpm.
Kummaline on see, et isegi Ameerika ühendriikides on hakatud mõningaid toiduaineid normeerima. J.Casti kirjutab: "Riisimüüki hakati Ameerika Ühendriikides 2008. aastal piirama, kui toiduainete hinnatõusud tekitasid tõelisi rahvarahutusi. Kolm aastat hiljem pole hinnatõus endiselt peatunud ning tekitab suurt rahulolematust ja vägivalda, mille tulemusena langesid Tuneesia ja Egiptuse poliitilised režiimid."
Meie meedia pasundas "Aafrika kevadest" kui võimsast revolutsioonilisest liikumisest, mille tulemusena kukutatakse diktatuursed režiimid, kogu see liikumine sai aga hoopis alguse toiduainete järsust kallinemisest.

Eestis on aga endiselt kõik rahulik, hoolimata suurtest hinnatõusudest ja rahvas kannatab vaikselt.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP