RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 9. mai 2013

MATTI ILVES: RIIGIKOGU KARDAB RAHVA VÕIMU

"Postimees" kirjutab: "Riigikogu lükkas täna võimuliidu häältega tagasi opositsioonilise Keskerakonna algatatud põhiseaduse muudatuse, mis oleks andnud vähemalt 25 000 hääleõiguslikule kodanikule õiguse algatada seaduseelnõusid."

Rahvaalgatuse võttis oma programmiliseks seisukohaks Eesti Konservatiivne Rahvaerakond: "Seadustame rahvaalgatuse võimaluse. Juhul, kui vähemalt 25 000 kodanikku allkirjastab eelnõu, peab Riigikogu hakkama seda menetlema. Juhul, kui vähemalt 25 000 kodanikku vaidlustab Riigikogu otsuse, tuleb antud küsimuses korraldada referendum." Nii täpselt oli see kirjas ka Eesti Wabariigi esimeses põhiseaduses.
Ilmselt EKRE progammist liikuski see idee edasi kõigepealt peresidendi Jääkeldrisse ja sealt Rahvakogusse, saades suure toetuse osaliseks.

Keskerakond korjas selle idee lihtsalt üles teatavatel populistlikel eesmärkidel, et näidata rahvalähedust ja vormistas seaduseelnõu, teades samas, et see ei leia võimuerakondade toetust.
Samas näitasid Reformierakond ja IRL kindlalt hoolimatust Rahvakogu ettepanekutest, hääletades seaduseelnõu juba menetlusest välja esimesel lugemisel.

Seega nätas Riigikogu tervikuna, et nad ei ole nõus loobuma kübekesestki võimust rahva heaks. Rahvale jääb nüüd vaid pealtvaataja osa, sest juba meie seadusandlus piirab inimeste osalemist poliitikas lausa äärmuslikult. Sest nähakse ette ainult valimisi ülekantavate häältega ja rahvahäältust, seda ka ainult Riigikogu, mitte aga rahva ettepanekul. Rahvahääletusi on Eestis korraldatud vaid üks kord - E Liiduga liitumiseks (arvesse ei lähe põhiseaduse referendum, sest siis oli alles riigi loomise aeg), see näitab aga kujukalt, et rahva arvamust kartellierakonnad ei soovi arvestada.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP