RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 7. mai 2013

Säästupirnide suurest kahjulikkusest

Hõõglambist u. 20 korda kallim säästupirn on üliohtlik nii tervena kui ka purunenuna, selgub alljärgnevast kirjutisest. - Toim.

Detsembris 2009 otsustas Euroopa Liit keelustada hõõgniidiga pirnid ja aastaks 2012 üle minna kompakt-luminofoorlampidele ehk nn säästupirnidele. Euroopa Liidus vajatakse rohkem kui kaks miljardit pirni aastas. See tähendab intensiivsemat rahaklirinat pangas, on ju uued pirnid 20 korda kallimad.
Et rahva tervis kahju saab, sellest ei hoolita. Milleks paanikat ja vastuhakku tekitada.
Säästupirn on toru, mis sisaldab inertgaaside argooni või neooni ja elavhõbeda segu. Elektrivoolust ergastunud plasma hakkab kiirgama inimesele nähtamatut ultraviolettvalgust. See omakorda ergastab pirni kestas oleva fosfori, mis kiirgab silmaga nähtava võnkesagedusega.
Kui säästupirn puruneb, tekib valge puru - pirnikemikaalide segu, peamiselt fosfor, millega osa elavhõbedast on seotud. Ülejäänud üliohtlik ja mürgine elavhõbe aurustub. Säästupirnides on 2,5 kuni 3 mg elavhõbedat, vanemates koguni 5 mg. Mürgitusnähtude avaldumiseks piisab 0.4 milligrammist. Surmav annus on 0,15-0,3 grammi. Elavhõbe ladestub organismis ning mürgitus mõjutab eelkõige ajukoort, põhjustades halvatust, pimedaks jäämist ja vaimuhaigusi.
Eriti ohtlik on pirnis leiduv elavhõbe sülelastele ja loodetele, sest neile avaldab mõju ka ülipisike kogus. Elavhõbeda mõju närvisüsteemile on erakordselt negatiivne. Samuti kahjustab see neere ja maksa ning suured kogused võivad põhjustada surma.
Päästeameti andmeil on elavhõbedatermomeetri purunemine piisav reostus selleks, et helistada 112. Keegi ameeriklanna pillas lapse toas pirni vahetades elavhõbedapirni puruks. Tuvastati elavhõbedafoon, mis oli kuus korda maksimaalsest „ohutuspiirist” suurem. Elavhõbeda neutraliseerimine läks maksma 2000 dollarit.
Elavhõbe on üks mürgisemaid aineid. Ulatuslikult saastab selle ainega elektrit tootev söepõletamine. Säästupirnides on elavhõbedat rohkem kui eraldub kokkuhoitud energia tootmisel.
Säästupirnide lainepikkus on kahjulik: meie energiaväli, aura, kahaneb peaaegu nullini. Lisaks rikub see tuhmivõitu valgus silmi. Lambis olevad elavhõbedaaurud aktiveerivad amalgaamiplommides oleva elavhõbeda, mis ladestub ajus.
Ka kasutamise järel prügikasti visatuna on säästupirnid tervisele üliohtlikud.

JÜRI LINA

Autor on Rootsis elav eesti kirjanik ja filmilavastaja. See, Rahvuslaste Tallinna Klubi ajalehe „Rahvuslik Teataja” 5. numbris (veebruar-märts 2012) ilmunud katkend on pärit ta raamatust „Varjatud tervisevalem” (Stockholm 2009, „Referent”), lk. 127-128. 
____________________
Tellige ja lugege ajalegte "Rahvuslik Teataja". 
____________________
Soovitan kasutada LED lampe, kasutan neid ise ja olen igati rahul.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP