RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 24. august 2013

MATTI ILVES: LOOGILINE ARENG?

                                                     Suurendamiseks kliki kaardil

"Maaleht": "Regionaalminister Siim Kiisler tutvustas täna maakondade nägemust sellest, millised on iga piirkonna olulisemad tõmbekeskused, mille ümber omavalitsusreformi käigus koondutakse. Kokku jääb selle plaani kohaselt Eestisse nelja aasta pärast kuni 60 omavalitsust."

See on praeguse valitsuse vildakaid samme arvestades igati loogiline lahend. Tõmbekeskuste Eesti jätkab edukalt maaelu suretamist, millele kõigepealt pandi juba kindel alus väiketalude väljasuretamisega.
Maal suudavad ellu jääda vaid suurtootjad, üle 100 hektari maakasutusega (EL-is on keskmise talu suurus 18 hektarit, Soomes 30 ha). Arvestamata väheseid väikeseid peretalusid, mis tegelevad peamiselt nišitoodanguga.
Nüüd ongi kujunenud olukord selliseks, et meie põllumajandus ei suuda rahvast ära toita. Me toodame piisavalt vaid piima (tõsi, piimasaadusi jätkub ka väljaveoks), sealiha ja mõnel aastal ka teravilja, isegi kartuleid tuleb sisse osta. Sisse veetakse osaliselt kõiki meil kasvavaid põllumajandussaadusi ja lihaliike va. sealiha.

Kuna provints ei ole võimeline lahendama eestlaste iibeprobleemi - see vajab komplekset lähenemist - väljarände pidurdamist Eestist E Liidu tingimustes, samuti ei suudeta tagada inimestele normaalset elamisväärset palka. 80 000 inimest saab miniumpalka, mediaalpalk on veidi üle 500 € - pooled saavad vähem ja pooled rohkem, 2012. aasta andmetel. Seepärast tulebki osariigike nühkida võimalikult õhukeseks.

Alates 1999. aastast on Eestis suletud üle 100 kooli - kõige rohkem pandi koole kinni aastatel 2000 ja 2001: vastavalt 19 ja 23 ja see protsess jätkub. Samuti on viimase viie aasta jooksul riigifirma Eesti Post sulgenud 205 postkontorit, teame ka pangakontorite sulgemise lainest. Hiljuti tabas meid tuletõrjekomandode sulgemine ja kiirabibrigaadide vähendamine.
Nüüd on täiesti selge, et Eesti maakaartilt kaovad tulevikus veel paljud külad ja kiratsema jäävad alevikud.

2 kommentaari:

Anonüümne 25. august 2013, kell 09:26  

Ja mida siis teha? Ka seda oleme juba näinud, et üle 10 aasta valitsuse või kellegi teise kirumine ei vii kuhugi.
Aga kui kõigiti kaasaegne, kuid võimalikult lihtne 8,5X11m põhiplaaniga maamaja ehitus maksaks 30 tuhat EUR ja noortele selgitataks mõtteviisi, et selle raha võib koguda paarei aasta jooksul välismaal töötades? Ja kui selline maja oleks ilma laenudeta "ääremaade" hajaasumisse rajatud, oleks eluasemekulu ainult paarkümmend EUR kuus elektrile. Mis tähendab, et ei oleks enam vaja rabada kõrge palga pärast. Tegelikult kasvab nii välja terve elukaare lahenduste kompleks, millest mitte keegi seni veel kahjuks kuulata ei taha.

Anonüümne 25. august 2013, kell 10:08  

Sisuliselt on see reform ei midagi muud kui teistmoodi, omavalitsuste sundlikvideerimine. Ise elan küll ühe n.ö tõmbekeskuse lähedal aga mis saab nendest kohtadest,mis jäävad kaugemale kui 30 km? Lähimast tõmbekeskusest?
Minu arust rahva ära vool maalt hakkas juba 1970datel ja aeglustus mõne võrra 1980date lõppus, kuid on nüüd viimastel aastatel saanud suurema hoo sisse. Probleem on mitmetahuline, alustades mõttelaadist lõpetades üle üldise olukorraga.
Mingi rahalise kokkuhoiu see reform annab aga pikemas perspektiivis, muutub ka selle reformi idee küsitavaks.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP