RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 23. august 2013

Mis oleks ohtlikum kui inimene, kellel on aega mõtelda?

Delfi Rahva hääl


Fooliummütsiga meeleavaldaja
Foto: Annika Haas
 
Töönädala lühendamise mõttekuse teemadel on Delfisse laekunud palju põnevaid kommentaare ja asjalikke mõtteid. Ühe lugeja arvates on töönädal praegu nii pikk väga valedel ning ausalt öeldes üsna süngetel põhjustel.

"Eelmise sajandi alguses tekkis mure, et vabrikud toodavad küll kiirelt ja palju, kuid inimesed käivad kogu aeg tööl ja keegi vabrikute toodangut ei osta. Pakuti samuti välja, et teeme lühema töönädala, mis aga välistati kiirelt. Miks? Sest on kuidas tootmisega on, kuid kõige ohtlikum relv riigi jaoks on kodanikud, kellel on käes palju vaba aega. Mis oleks ohtlikum, kui inimene, kellel aega mõtelda näiteks selle üle, miks ta tööl peab käima, kui ka teisiti on võimalik, või inimene, kes saab aru, et töötades ei saa kunagi rikkaks, või, hoidku jumal selle eest, hakkab mõtlema, mis see elu ikkagi täpselt on, kas töötegemine ja üks hädaorg, või on see kõik vaid üks näitemäng?
Kui te vaatate, millist haridust said ja saavad ülikud, mis ei tähenda, et seda tavainimene ei võiks saada, siis te näete, et meie haridussüsteemis ei ole enam sellist ainet nagu filosoofia, mis kunagi oli tähtsuselt võrdne matemaatikaga. Filosoofia on tänapäeva ühiskonna poolt naeruvääristatud nn mullipuhumine, mis näitab, et süsteem on selle lahingu võitnud. Filosoofia ei ole faktiteadus, filosoofia ehk mõtlemisarmastus arendab inimese mõtlemist.
Vaadates ringi tänases ühiskonnas, kus lahedaks vennaks peetakse dressipükstes idioodist bemmivenda, kes harrastab purjussõitu või seksikaks naiseks naist, kelle käitumine ja välimus on äravahetamiseni sarnane odava hoora omadele, siis võib nentida, et see ühiskond ei ole veel väga kõrgele arenenud. Mõtlemisest on veel vara rääkida. Või siis juba hilja.
Kogu idee ühe lausega: riigi majanduse ehk rahamasina jaoks on vaja rumalaid ja mõtlemisvõimetuid kodanikke, kes on just parasjagu targad, et mingisugust nuppu vajutada, kuid piisavalt lollid, et ei hakkaks küsima või analüüsima sobimatuid küsimusi.
Sestap on meil, nagu ka alati on olnud, väikesed palgad ja raske töö.
Riik ei tee sind rikkaks, riik ei tee sind targaks. Sinul on ainukesena vastutus oma elu eest. Saad sa sellest aru või peab seda sulle kinnitama mingi autoriteet?" küsib lugeja meilt kõigilt.


See leht on trükitud DELFI internetiväravast
Aadress http://rahvahaal.delfi.ee/archive/article.php?id=66468712

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP