RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 10. september 2013

MATTI ILVES: VALIMISJAOSKONNAD KAUBANDUSKESKUSTES

ERR Uudised kirjutab: "Oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel saab Tallinnas esmakordselt hääletada ka suurtes kaubanduskeskustes. Keskerakond ja Reformierakond kinnitasid, et keskuste sees valimiste ajal nende parteide esindajad inimesi agiteerima ei hakka."

Teatavasti on 2007. aastast kaubaduskeskustesse valimisjaoskondi loodud Tartus ja nüüd lihtsalt rakendatakse seda positiivset kogemust Tallinnas, võib-olla ka veel mõnes suuremas linnas. Kartellierakonnad on tõsiselt hirmul, et rahva valimisaktiivsus võib jääda väga väikeseks ja nende mandaat kujuneda seeläbi üpris nõrgukeseks.
Uuringute tulemused näitavad, et 40% rahvast ei oma eelistust ühegi erakonna puhul ja kui nad üldse valima lähevad, siis võivad eelistada mitte riigikogus esindatud "valesid" erakondi või valimisliite.

Kohalike valimiste puhul on valijate osavõtt niigi nadi, langdedes juba 1999. aastal 49,8 %-ni ja nüüd kõigub 50 protsendi ligidal. Kord veidi rohkem, kord vähem. Riigikogu valimiste on osavõtt umbes kümmekond protsenti kõrgem. Eriti piinlik peaks aga olema see, kui ka parlamendi valimistel jääb hääletanute arv alla poole, see näitaks kõige otsesemalt poliitika võõrandumist rahvast. Kartellipoliitikutel oleks see vaid veidi ebamugav, aga midagi eriti ei juhtuks. Pole meil ju nõuet, et valimised on kehtivad vaid siis, kui valimas on käinud üle poole valimisõiguslikest kodanikest.

Üha enam hakkavad valimised sarnanema nõukogudeaegsetega, kus valimisjaoskondades jagati defitsiitset kaupa ja korraldati tasuta kontserte. Defitsiiti nüüd enam ei ole, aga kes keelab poliitikute survel korraldada kaubanduskeskustes just valimiste ajal mõni suurem allahindlus? Võib lisaks ka korraldada kontserte, selline tegevus on täiseti võimalik.
Samuti on ostukeskuste ees kõige parem teha valimisreklaami kartellierakondade telkides ja mõjutada keskuste külastajaid; kuna meil on valimisreklaam keelatud vaid valimispäeval, siis saab seal tülitada ka eelhääletusest osavõtjaid (keda on viimasel ajal järjest rohkem) ja osta nende hääl valimisnänniga. Mitmesugust nänni valmistavad aga riigi, ehk meie raha toel nuumatud erakonnad päris suurel arvul.

Foto: Andres Putting

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP