RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 20. oktoober 2013

Pöördumine: kõik erakonnad tuleks sundlõpetada

Tallinna linnapea kandidaadid Raadio 4 debatil. (Foto: ERR)

19.10.2013 16:46
Seitse ühiskonnategelast eesotsas Heinz Valguga tõdesid ühisavalduses, et Eesti poliitiline süsteem vajab uut algust.
"Eesti on sattunud erakondade pantvangi. Me läheneme seetõttu vääramatult punktini, kus peame kõik erakonnad sundlõpetama, et alustada ja jätkata nende tegevust uuelt puhtalt lehelt, uute ausate reeglitega. See oleks demokraatliku poliitilise süsteemi restart," seisab pöördumises.

Selleks muutuseks on allakirjutanute hinnangul kolm võimalust: üldrahvalik referendum, riigipea algatus ja erakondade vaimne enesepuhastus.

"Uute ausate reeglite hulka ei kuuluks erakondade helde riiklik rahastamine. Nad peavad hakkama saama liikmemaksude ja piiratud annetustega. See vabastaks erakondade lihtliikmed organisatsioonilistest kammitsatest ja annaks neile teiste kodanikega võrdse võimaluse oma vaba tahte teostamiseks," märgivad nad.

Ühiskondlikke olusid Eestis iseloomustab pöördujate sõnul stagnatsioon, näilisus ja võimulolijate eneseimetlus. "Lokkab olupoliitilisus. Valitsus on rahva hüljanud ning andnud ta rahvusvaheliste ja kodumaiste monopolide meelevalda, mis on kaasa toonud ühe suurima hinnatõusu euroliidus ja süvendanud sotsiaalset kihistumist. Rahulolematus on haaranud kõiki ühiskonnakihte: haritlasi, noorsugu, ettevõtjaid, maarahvast jt," selgitavad nad.

"Samas näeme, et erakonnad ei ole asunud enesepiiramise ja eetiliste muutuste teele. Erakondade omavaheline ringkäendus jätkub sama hoogsalt. Nad eiravad kohustust teenida rahvast ning käsitlevad kodanikke oma kuulekate alamatena ja ennast seisuslike äravalitutena," lisasid allakirjutanud.

Riigi valitsejatel on pöördujate hinnangul lõppenud ideed ja kavad, kuidas Eesti ühiskonda edasi viia. "Poliitika on sumbunud erakondadevahelisse lehmakauplemisse. Omavahelise ringkäendusega on erakonnad seadnud end kõrgemale ühiskonnast ja seadustest, tagades endale kuritarvituste puhul puutumatuse."

Allakirjutanud tõdevad, et nendel põhjustel ei ole ligi pooled valijatest nõus andma oma häält mitte ühegi erakonna toetuseks.

"See on demokraatia kriis. Demokraatia vajab kodanikkonna otsustavat abi. Seekord tuleb vältida Harta 12 saatust, mis meilt ilusate lubaduste abil lihtsalt kaaperdati. Kujunenud olukorras kutsume inimesi kõikjal üle Eesti osalema kohalike omavalitsuste valimistel. Samas hoiatame erakondade poolt hääletamise võimalike saatuslike tagajärgede eest, mis ainult süvendaks nende enesekindlust kodanikega manipuleerida, meie arvamust ignoreerida," kirjutavad ühiskonnategelased pöördumises.

Ühisavaldusele on alla kirjutanud Ülo Vooglaid, Heinz Valk, Tiina Mägi, Jaan Männik, Hardo Aasmäe, Toomas Kümmel ja Artur Talvik. Toimetas Merili Nael

Allikas: http://uudised.err.ee/index.php?06289518&print=1
_______________
Selline pöördumine näitab tõsist rahulolematust kartellistunud erakondade ja nende poliitika vastu.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP