RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 5. november 2013

Euroopa Komisjoni õigusvolinik kutsus looma EL-i luureteenistust

spies 300x199 Euroopa Komisjoni õigusvolinik kutsus looma EL i luureteenistustEuroopa Komisjoni justiitsvolinik Viviane Reding ütles esmaspäeval, et Euroopa Liit (EL) peaks aastaks 2020 looma oma luureteenistuse, vahendas EUobserver.

Reding käis idee välja esmaspäeval usutluses Kreeka päevalehele Naftemporiki USA nuhkimisskandaali kommenteerides. “Me peame selles valdkonnas Euroopa tasandit tugevdama, et olla Ühendriikidele võrdsemaks partneriks. Seetõttu tahaksin jõuda kõnelustel liikmesriikidega kokkuleppele nende eriteenistuste vahelise koostöö tugevdamises, et me saaksime kõneleda sel teemal Washingtoniga ühel häälel,” sõnas volinik.
Redingi sõnul vajab USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) vastukaalu. “Minu pikaajaline ettepanek on luua 2020. aastaks Euroopa luureteenistus,” avaldas ta.
EL-i liikmesriikide luureteenistuste koostöö edendamiseks eksisteerivad struktuurid, nagu bloki välisteenistuse haru IntCen ning EL-i Nõukogu juures tegutsev töörühm CP931, mille raames kohtuvad liikmesriikide terroritõrjeeksperdid. Väljaspool EL-i struktuure kohtuvad Euroopa luurejuhid (EL-i liikmesriigid + Šveits ja Norra) nn Berni Klubi raames.
Üks bloki ametnik ütles EUobserverile, et Redingi sõnavõtt Naftemporikis oli improvisatsioon ja ta ei ole teemat teiste volinikega arutanud. Ta lisas, et EL-i luureteenistuse loomiseks oleks vaja muuta bloki lepinguid ning kõige varem saaks sellega tegelema hakata pärast 2014. aasta mais peetavaid Euroopa Parlamendi valimisi.
Euroopa Liidu liikmesriikide juhte on pahandanud Ühendriikide endise luuretöötaja Edward Snowdeni lekitatud informatsioon NSA ulatuslikust nuhkimisest, mille sihtmärgiks on olnud ka Washingtoni liitlased. Väidetavalt kogus NSA Saksa kantsleri Angela Merkeli mobiiltelefoniandmeid alates 2002. aastast.

Allikad: BNS, EUobserver, Naftemporiki
Pilt: emfsafetynetwork.org

Toimetas Mariann Joonas
_________________
Nuhkimist tuleb ikka suurendada! Föderaalse liitriigi loomine käib ka selles vallas täie hooga, samuti aitab see uus luureteenistus koguda ka infot tõrksate kodanike ja võib-olla koguni osariikide vastu.
M.I.

1 kommentaari:

Anonüümne 6. november 2013, kell 09:30  

Mis on siin peamine?
Ilmselt lähevad nn Euroluure andmed üle lombi kui üle Vahemere ühte keskusesse.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP