RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 4. mai 2014

Kiri: Soome vastu me ei saa

Olles kogenud Soome riigi suhtumist minusse kui võõrtöölisse, kes on korralik maksumaksja, ja teades oma makstud maksude eest saadavaid teenuseid, tekkis tõsine küsimus, et mida ma üldse niikaua siin Eestis olen teinud ja mida selle eest saanud. Ega peale ,,riigiisade” ja ametnike üleoleva suhtumise ning demagoogia suurt midagi.
Kui Eestis on kokku u 600 000 tööealist elaniku ja nendest umbes 15% maksab makse mujal, on see minu meelest riigi seisukohalt katastroofiline. Ma ei saa aru meie valitsusjuhtide väidetest, et las nad lähevad ja omandavad kogemusi välismaal, küll nad ükskord ka tagasi tulevad.
Selle väite absurdsust näitab ka presidendi algatatud programmi ,,Talendid koju” läbikukkumine. Sama tulemuse annavad ka vestlused mujal (valdavalt Soomes) töötavate eestlastega. Kui küsida neilt, et kas tahad Eestisse tagasi elama ja tööle minna, siis enamik vastab küsimusega: ,,Milleks?” Kurvaks teeb selline tendents ja suhtumine, kuid inimlikust seisukohast on see täiesti aru-
saadav.
Eestlased Soomes edukad
Soomes elab 2012. aasta seisuga Soome migratsiooniameti andmetel ligi 40 000 ja mitteametlikult ligi 30 000 eestlast. Ammu on möödas ajad, kus meie inimesed töötasid valdavalt abitöölistena vähetasustatud töökohtadel. Järjest rohkem asutavad eestlased uusi ettevõtteid (Soome maksuameti 2013. aasta andmetel on toimivaid Eesti taustaga ettevõtteid Soomes 3500), üha rohkem eestlasi töötab vägagi vastutusrikastel kohtadel ja on hinnatud spetsialistid.
Kohati on juba häbi ja raske selgitada oma Soome tuttavatele nn Eesti edulugu, selle tagamaid ja tagurlikkust, et nad saaksid aru, miks ikkagi niivõrd paljud eestlased oma ,,majanduslikult edukalt” kodumaalt lahkuvad. Ja kohalejäänud peavad kurbusega tõdema, et uhkusega Eesti üle oma kõhtu ei täida ning lapsi ei kasvata.
Eesti kohalike valimiste kontekstis oleks mõistlik kõigile kandideerijatele selle teemaga tegelemine prioriteediks võtta või varsti ei ole teie vallas enam valijaid. Meie niigi väikese rahvaarvuga riigis on migratsiooniprobleemidest mööda vaatamine tänase valitsuse ehk suurimaid ,,ämbreid”, kuhu on astutud.

Alger Tammiste
Soome eestlaste liidu liige

See leht on trükitud EESTI PÄEVALEHE internetiväravast
Aadress http://epl.delfi.ee/archive/article.php?id=66914472

1 kommentaari:

Anonüümne 5. mai 2014, kell 10:09  

Neid ei taheta tagasi!Pigem isegi kardetakse.Selleks on kaks põhjust. Esiteks ,Eesti valitsused on ammu loobunud tulumaksust ja panustavad vaid tarbimismaksule ehk siis käibemaks ,aktsiis jne.Suure osa sellistest maksudest katavad välismaal töötavad eestlased kes oma palga toovad kodumaale.Teiseks tähendaksid hordides tagasi tulijad suuri muutusi ja väljaastumisi ,sest nad nõuavad eluks samasuguseid tingimusi nagu on seda riikides kus nad on elanud.Selliste ebainimlike tingimustega nad kohe kindlasti rahule ei jääks.Valitsusele seda vaja ei ole!Nemad on enda elu ja vanaduse kindlustanud ja mingeid muutusi ei vajata.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP