RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 14. oktoober 2014

MATTI ILVES: BUNDESWEHR EI SUUDA NATO EES VÕETUD KOHUSTUSI TÄITA

Saksa föderaalminister Ursula von der Leyen tunnistas hiljuti, et Saksamaa relvajõud e. Bundeswehr on nõnda halvas olukorras, et ei suuda NATO ees võetud kohustusi täita, näiteks kui rünnatakse Balti riike. Sellise avalduse tegi Leiden ilmselt eesmärgiga, et tõstetaks kaitsekulutusi. Need on tõesti närused ja ulatuvad vaid veidi üle 1,3 %-di SKP-st.

Avalikuks tuli, et laevastik on vananev ja eriti halb on olukord õhuväes. Bundeswehr suudab täita praegu ainult neid kohustusi NATO ees, mis on seotud nn. operatsioonidega, kuid tõsise konflikti või sõja puhul oleks üpris abitu.
Kaitseminister Ursula von der Leyen ütles, et põhiliselt ei jätku varuosasid lennukitele ja mereväe helikopteritele. Lennukõlbulikud on ainult 38 hävitajat "Tornado" 89-st, 24 transpordilennukit "Transall" 56-st, 83 transpordiheikopterist "CH-53" on kasutuskõlblikud ainult 16(!) ja 109. "Euro Fighter´ist" saab kasutada ainult 42-te.

Saksamaa peaks aga väljapanema ja NATO käsutusse andma näiteks Balti riikde ründamise korral 60 hävitajat "Euro Fighter". Selline, või ainult veidi parem on olukord ka teistes väeliikides. Nii suhtub siis riigikaitsesse meie üks kõige võimsam natoliitlane Euroopa Liidus.
Nüüd CDU nõudmisel püütakse siiski suurendada sõjalist eelarvet aastal 2016. Ega teisteski Euroopa NATO riikides ei ole olukord palju parem, sest loodetakse põhiliselt USA peale. Aga mis saab siis, kui USA käed on teise suure sõjalise konfliktiga seotud väljaspool Euroopat?

Kasutatud allikas: http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/09/28/von-der-leyen-bundeswehr-kann-nato-verpflichtungen-nicht-nachkommen/

2 kommentaari:

Anonüümne 14. oktoober 2014, kell 21:30  

Saksa õhuvägi on Luftwaffe
ja selle arendus pole enam oluline, sest Saksat ei ründa keegi ja seda kindlustab just koostöö Vene turul.
Mõttetu on raisata raha vanas Euroopas relvastusele , parem on majanduslik ühistöö ja kontaktid.
Ka Saksa Bundesmarine pole sõjaolukorraks vaja suurendada, raha raiskamine. Targem on müüa allvelaeva mootoreid näiteks Hiinale , kellele on vaikseid U-Boote vaja rannakaitses. Eestlased on etteheidetes eksinud, iganenud pilt.

Anonüümne 15. oktoober 2014, kell 13:57  

Iial ei tea, olukorrad võivad järsku ja kardinaalselt muutuda.Tugev sõjavägi tagab teatava stabiilsuse, sest nõrk riik osutub tavaliselt ahvatlevaks saagiks tugevatele.Ja seda näemegi täna -Venemaa teab saksa ja teiste euroriikide nõrkusi ja vaadake vaid, sekkub üha jõulisemalt maailmapoliitikasse. Võtta ära mingi maatükk pole enam probleemiks.Seega jah, otseselt pole sõjaväel tänapäeva Euroopas rakendust, küll aga on see vajalik "heidutuseks"



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP