RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 28. mai 2015

Hirmutav tõdemus: maailma majandusel pole enam päästepaate

Globaalne majanduskasv on seisakule häirivalt lähedal. Rahvusvahelised organisatsioonid on kasvu järjest madalamaks hinnanud – viimane oli ÜRO, mille hinnangul kasvab maailma majandus tänavu 2,8 protsenti.

See on veel õige pisut kõrgem 2,5-protsendisest majandkasvust, mida hinnatakse maailma majanduskasvu mõistes surutiseks, kirjutab The Telegraph. Mida kauem on majanduskasv tagasihoidlik, seda suurem on risk, et majanduse taastumine hiljutisest kriisist oli lühiajaline.
Warwicki ülikooli andmed näitavad, et mida vanem on majandus, seda vähem see kasvab. Äritsükkel pikeneb, samuti suurenevad varud ning ettevõtted piiravad kulutamist.
Stephen King Suurbritannia pangast HSBC ütles aga, et ametkondadel on järgmise majanduslangusega toimetulekuks hirmuäratavalt vähe võimalusi. Enamikus arenenud riikides on intressimäärad juba nulli lähedal, võlakoorem on ülisuur ning fiskaalvõimekusel on vähe ruumi. «Maailmamajandus seilab üle ookeani ilma päästepaatideta hädaolukorraks,» hindas King.
Ta hindas oma raportis, et USA keskpank on alates 1970ndatest langetanud intresse iga majandussurutise ajal. «Sedalaadi leevendus on nüüd täiesti välistatud. Samal ajal on eelarvepuudujäägid ikka ebamugavalt kõrgel,» hindas ta. Kui majandus peaks praegu kukkuma, on järel vaid halvad valikud.
USA iga taastumine majanduskriisist on olnud eelmisest nõrgem. Keskmine kasvumäär on langenud 4,5 protsendilt 1980ndatel kahe protsendini seekord.
Marge Tubalkain
Toimetaja: Marge Tubalkain
 

1 kommentaari:

Anonüümne 28. mai 2015, kell 11:52  

Ainuke pääsetee ongi sularaha keelustamine. Siis saab virtuaalselt asja edasi ajada.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP