RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 10. aprill 2016

Ajaloolane: meie poliitladvikus on sovetlust enam kui ühiskonnas tervikuna

Ajaloolase Jaak Valge hinnangul võib Eesti poliitladviku sallimatut ja autoritaarset hoiakut ühiskonna suhtes, kes võimulolijate meelest ei tee alati õigeid valikuid ja hakkab vastu neile, keda ladvikus peetakse oma peremeesteks, nimetada sovetlikuks.

Jaak Valge kirjutab Postimehes ilmunud arvamusloos, et sovetlus peitub eelkõige ettekujutuses, mille kohaselt pole meie ühiskond pädev ise otsustama, vaid peab teiste otsuseid täitma.
“Minu arvates on sovetlust poliitladvikus rohkem kui ühiskonnas tervikuna,” jätkab Valge. “President Ilves kinnitab jätkuvalt, et äärmuslike poliitiliste jõudude kasvav populaarsus Euroopas on suurem väljakutse kui põgenikekriis. Tõsi, äärmuslasi on tõepoolest nii Lääne- kui Ida-Euroopas. Kuid äärmuslik ei saa olla suure osa ühiskonna hoiak ja need poliitilised jõud, kes on esile kerkinud demokraatliku protsessi käigus reaktsioonina varasemale poliitikale. See ongi demokraatia.”

“Presidendi ja osa poliitikute arvates teeb aga ühiskond õigeid ja valesid valikuid, ning need valikud, mis neile endile või neile, keda nad peavad oma peremeesteks, ei meeldi, kuulutatakse äärmuslikeks. See autoritaarsusele ja sallimatusele viitav hoiak on nõukogude ajast väga tuttav – see ongi sovetlik. Seega, mõni eriti andekas suudab sovetlik olla ilma sovetirežiimi kogemusetagi,” kirjutab Valge.
Loe lähemalt siit.

Allikas: http://objektiiv.ee/ajaloolane-meie-poliitladvikus-sovetlust-enam-kui-uhiskonnas-tervikuna/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP