RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 1. juuli 2016

Malle Pärn: Lugesin raamatut…

Lugesin raamatut… Cervantes: "Don Quijote". Oli kooliprogrammis, aga kuidagi sain hakkama ilma seda lugemata. Nüüd lugesin. Ja nautisin. Klassikaline kirjandus on hoopis midagi muud kui tänapäevane roppustega pikitud olmeloba või asjatu põnevuse kerimine. Sellel on sisu, see paneb mitmeid lõike uuesti üle lugema, see annab elutarkust… Kultuur on imeline asi.
Tänapäeval ei räägita enam kultuurist, räägitakse "kultuuriruumist". Kas see on see tühjaksjäänud ruum, kus enne oli kultuur, mis nüüd on välja visatud? Me elame euroopalikus kultuuriruumis, kus kehtivad väljamõeldud reeglid, mis ei sobi kokku loodusseadustega.

Lasen rääkida vanameister Cervantesel:

"Voorusele saab alati osaks enam tagakiusamist kurjade poolt kui armastust heade poolt."
"Minu isand räägib rohkem kui kolmkümmend advokaati, kui teda tagasi ei hoita."
"Aga ma näen nüüd, et see on tõsi, mis öeldakse, et õnneratas käib kiiremini kui vesiratas, ja et need, kes eile olid kõige kõrgemal tipul, on täna maas."
"Ma mõistan väga hästi, et kohtlaste lugejate arv on palju suurem kui arukate oma."
"Viga ei ole mitte rahvahulgas, kes rumalusi nõuab, vaid nendes, kes ei oska muud pakkuda."
"Kunstipärane ja hästiehitatud näitemäng pakub kuulajaile ja vaatajaile lõbu oma naljadega, õpetust tõdedega, äratab neis imestust oma sündmustega, teritab nende vaimu kõnedega, õpetab ettevaatust pettuste kujutamisega, teravapilgulisust eeskujude abil, tekitab viha pahede ja armastust vooruste vastu."
"Kui sina, kes sa pead teisi valvama ja juhtima, nii omapäi ja uisapäisa ringi jooksed, mis peab siis veel teistest saama?"
"Ma olen alati kuulnud räägitavat, et teha head alatutele inimestele on seesama mis kanda vett merre."
"Taganemine ei ole põgenemine, ja kohalejäämine ei ole mõistlik, kui hädaoht on suurem lootusest, ja kes on tark, see hoiab end homseks ega pane kõike mängu ühel päeval."

Allikas: Facebook

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP