RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 3. oktoober 2016

Mart Helme: jalahoop Neitsi Maarjale on hoop meie ajaloole ja väärtustele

Juubeliaasta Maarjamaa 800 embleem 

Möödunud nädalal avatud Eesti Rahva Muuseumis üles pandud eksponaat, mis kutsub jalaga lööma Neitsi Maarja kujutist, tuleks kiiresti eemaldada, leiab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Mart Helme.


“Mis tahes kaalutlustel seda eksponaati ka üles ei pandud, lõpptulemus pole mitte ainult piinlik, vaid skandaalne. Riik näitab üles lugupidamatust nii Eestis elavate kristlaste vastu kui ka kõigi nende kristliku taustaga väliskülaliste vastu, kes meie riigiga tutvudes Eesti Rahva Muuseumist läbi astuvad,” ütles Helme.

“Probleem pole ainult halvas maitses või kultuurituses. Ususümbolite teotamisel on ka poliitiline mõõde. Sümbolite kallale minek võib viia ühiskondlike pingete ning riikidevaheliste suhete jahenemiseni. Me ei tohi muu hulgas unustada ka seda, et suur osa Eesti venelastest on usuliselt aktiivsed ning riiklikult heakskiidetud usuline solvang ei anta integratsioonile kaasa.”
Jalahoop Neitsi Maarja kujutisele on Helme väitel ühtlasi jalahoop meie ajaloole ja väärtustele. “Teatavasti 13. sajandil, mil meid Euroopasse integreeriti, tunti praegust Eesti ala Maarjamaa nime all.”

Helme leiab, et ERM-i ebaõnnestunud eksponaat tuleks enne suurema kahju sündimist maha võtta. “Tegemist on siiski Eesti riigi ühe olulisima muuseumi ametliku väljapanekuga, mida hakkavad nägema kakssada tuhat inimest aastast, kui uskuda ERM-i külastatavuse prognoosi. Ei ole vaja tekitada ühiskonnas lisapingeid.”
Reedel juhtis problemaatilisele eksponaadile tähelepanu ERM-i sisse õnnistanud EELK peapiiskop  

Urmas Viilma. Oma nõutust ja nördimust on avaldanud ka Priit Sibul, Erki Nool ja Tõnis Palts, samuti ajakirjanik Katrin Lust.
Teisalt on ERM-i püüdnud kaitsta sotside ridadesse kuuluv riigikogu liige Toomas Jürgenstein, kes on ka EELK liige ja endine religiooniõpetuse õpetaja.
ERM-i avalike suhete juht Kaarel Tarand aga teatas vastuseks Viilma kriitikale, et Eesti on ilmalik riik, kus peaks olema lubatud usku pilgata. Samuti ei peaks tema sõnul riigiasutused olema seotud usuliste vaadetega.

EELK peapiiskop Urmas Viilma juhib sotsiaalmeedias tähelepanu ühele Eesti Rahva Muuseumi problemaatilisele eksponaadile – ekraanil kujutatud Maarja figuurile, mida saab n-ö jalahoobiga purustada. ERM-i esindaja Kaarel Tarand ei näe selles probleemi, vaid küsib vastu: “Kas usku ei tohi siis pilgata?” Jalahoop Neitsi Maarja pihta “Siiski häiris mind üks eksponaat. Tegemist on suure, peaaegu inimese kõrgusega … Jätka Kaarel Tarand: meil on ilmalik riik, kas usku ei tohi siis pilgata? lugemist

Allikas: http://objektiiv.ee/mart-helme-jalahoop-neitsi-maarjale-hoop-meie-ajaloole-ja-vaartustele/
_____________
Einar Laigna kirjutab: "13. sajandil pühitsetakse Eestimaa neitsi Maarjale ja tema värvid - sinine kui taeva kuninganna, must kui alandilkkus-kuulekus ja valge kui puhtuse sümbol saavad Maarjamaa värvideks, mis Eesti lipul on siiski pisut teistsuguse tähendusega."
Neid Maarjamaa värve pidasid kindlasti silmas ka Eesti Üliõpileste Seltsi asutajad seltsile värve valides. Eks seda algset värvide tähendust olegi meie sekulaarses ühiskonnas veidi piinlik meenutada.

M.I.
Einar Laigna kirjutab: "13. sajandil pühitsetakse Eestimaa neitsi Maarjale ja tema värvid - sinine kui taeva kuninganna, must kui alandilkkus-kuulekus ja valge kui puhtuse sümbol saavad Maarjamaa värvideks, mis Eesti lipul on siiski pisut teistsuguse tähendusega." Neid Maarjamaa värve pidasid kindlasti silmas ka Eesti Üliõpileste Seltsi asutajad seltsile värve valides.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Einar Laigna kirjutab: "13. sajandil pühitsetakse Eestimaa neitsi Maarjale ja tema värvid - sinine kui taeva kuninganna, must kui alandilkkus-kuulekus ja valge kui puhtuse sümbol saavad Maarjamaa värvideks, mis Eesti lipul on siiski pisut teistsuguse tähendusega." Neid Maarjamaa värve pidasid kindlasti silmas ka Eesti Üliõpileste Seltsi asutajad seltsile värve valides.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP