RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 23. oktoober 2016

Sihtasutus asub rajama ausammast Artur Sirgu mälestuseks

Jaak Madison ja Triin Kuusk Artur Sirgu haual Helsingis.

Tänavu oktoobris asutatud sihtasutus Mälestusselts “Artur Sirk”, mille eesmärgiks on vabadussõjalaste tegevuse teadvustamine, asub esimese tööna rajama ausammast Artur Sirgule.

Ausammas on kavas rajada Ambla kalmistule Vabadussõja ausamba vahetusse lähedusse. Avamine toimub kava kohaselt 2. augustil 2017. aastal ehk Sirgu 80. surma-aastapäeval.
Sihtasutuse asutajad ja juhatuse liikmed on Triin Kuusk ja Jaak Madison ning nõukogusse kuuluvad ajaloolane Jaak Valge, korporatsioon Sakala vilistlane Art Johanson ning ajaloohuviline Daniel Mereäär.
Juhatuse liige Triin Kuusk ütles, et ausamba rajamist Artur Sirgule on vahelduva eduga kavandatud kogu taasiseseisvumisajal.

“Palju on selle vajadusest räägitud, kuid tegudeni pole jõutud. Arvestades Artur Sirgu ja vabadussõjalaste panust Eesti omariikluse arendamisse ning rahvuse eneseusu tugevdamisse, on ausammas vähim, mida me saame teha. Ajalugu tuleb mäletada ning Sirgu tegevuse au sees hoidmine peab olema ka järgnevate põlvkondade kohustus. Arvestades asjaolu, et Sirk sündis Ambla kihelkonnas, õppis kolm aastat Ambla kihelkonnas ning et tema vanemad on maetud rajatavast ausambast 50 meetri kaugusel, on tegemist väga tähendusrikka asukohaga,” lausus Kuusk.
Juhatuse liige Jaak Madison lisas, et Sirk oli suurimaid riigimehi, kes suutis taastada usu demokraatlikusse rahvusriiki, enne kui Konstantin Päts ja Johan Laidoner teostasid riigipöörde ning represseerisid Vabadussõjalased.

“Ajaloo kordumise vältimiseks peame meeles hoidma Eesti kangelasi, kes uskusid oma riiki ja rahvasse ning olid valmis seda kaitsma surmani. Sirk oli üheks neist ning meie riiklik kohustus on heastada need kuriteod, mis pandi toime Sirgu ja vabadussõjalaste vastu ning mis lõppesid iseseisvuse kaotusega,“ lisas Madison.
Ausamba rajamiseks on kavas korraldada annetuste kogumise kampaania, kus kõigil on võimalus anda oma panus Sirgu mälestuse jäädvustamise heaks. Sihtasutusega on võimalik tutvuda veebiaadressil www.artursirk.ee.

Annetusi ausamba rajamiseks on võimalik teha arvelduskontol:
Sihtasutus Mälestusselts “Artur Sirk”
EE197700771002192119, LHV Pank
Selgitus: Artur Sirgu ausammas

Allikas: http://objektiiv.ee/sihtasutus-asub-rajama-ausammast-artur-sirgu-malestuseks/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP