RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 27. veebruar 2017

MATTI ILVES: EKRE SOOVIB SAADA PARKETIKÕLBULIKUKS ERAKONNAKS?

Jaa, nüüd on täiesti selge, et Eesti Konservatiivne Erakond soovib saada nn. parketikõlblikus parteiks ja tahab tasapisi võtta koha sisse kartellierakondade võrdväärse partnerina. Kahju, kahju!

Kui aasta tagasi loobusid ekrelased uhkelt presidendi vastuvõtust, ERR.ee kirjutas möödunud aastal: "Ilves on presidendi institutsiooni mainet tõsiselt kahjustanud ning näidanud üles lugupidamatust Eesti rahva vastu. Täname Ilvest lahke kutse eest, aga vastame kutsele omalt poolt sellega, et väldime piinlikku momenti, kus peame teineteisele võltsnaeratuse saatel "tere" ütlema. Oleme lootusrikkad, et sügisel saab Eesti rahvas endale väärikama ning Eesti rahvast mitte lõhestava, vaid ühendava presidendi," lisas ta [Martin Helme].  Siis nüüd on asjad täiesti muutunud, ekrelased olid kohal vabariigi aastapäeval presidendi vastuvõtul. Tõsi, Mart Helme pidas kõne tõrvikurongkäigul.

Foto: Karin Kaljuläte
Presidendi vastuvõtt: külalised fotoseina juures,
Riigikogu liige Martin Helme ja proua Eva Helme

Nüüd aga sobis neile sisuliselt ELi poolt saadetud ja määratud president Kaljulaid, kes enda aastapäevakõnes ei maininud kordagi eestlasi, kuid rääkis mitmetest kogukondadest. Kusjuures põhirahvust eestlasi nimetada üheks siis elavaks kogukonnaks (seda on tehtud varemgi) ei sobi kohe kuidagi ja on alatu, rääkides peremeesrahvusest.
Ausalt üteldes, rääkis ta siiski ka eesti keele kaitseks ja arvas, et seda ei saa teha käskude ja keeldudega, mis on vale 1. riigikeelega maal. Aga imelik on tõesti, et sellest tuleb rääkida veel veerand sajandit peale taasiseseisvuse saavutamist , see teema peaks olma ammu-ammu unustatud. Aga mida on teinud siis keele kaitseks siiani presidendid, valitsused ja poliitikud? Sisuliselt mitte midagi tõhusat, vaid mitmed järeleandmised vene keelele.

Oli juba ammu selge, et EKRE on seisukohta muutnud, sest ekrelased olid pettunud, et ei saanud kutset president Ilvese vstuvõtule taasiseseisvumispäeva puhul Kadrioru roosiaias. Selles "süüdi" olid nad muidugi ise, kuna ei reageerinud eelmisele presidendi kutsele ja pidasid ise vastuvõtu-peo vabariigi aastapäeva puhul Pärnus, mis oli igati õige käitumine rahvusliku erakonna poolt.

Paistab, et EKRE ühiste jõududega murtakse maha ja nad kujundatakse tavaliseks Eesti erakonnaks. Jah, nii on kindlasti neil kergem ja võib-olla võetakse ka kunagi valitsusse, kui nad veelgi veidi taltuvad. 
Loobutud on ilmselt julgest eesmägist saada järgmistel Riigikogu valimistel 51 kohta. Kurb, kui heidetakse kõrvale julged eesmärgid, kusjuures rahvusvahelised olud on konservatiividele eriti soodsad. Sellise kõhkluse korral nad kindlasti seda ei saavutatagi, sest ka rahvas kaotab siis erakonda usu.

Hästi mäletame veel hiljuti EKRE liikmete julget tegutsemist ja valitsuspoliitikutele ebamugavate küsimuste esitamist Riigikogus. Aga nüüd muututakse järjest leebemaks kartellipoliitikute vastu, ikkagi kolleegid, mis sest, et enamus neist on rahvareeturid ja see on tüüpiline, tavalise opositsioonierakonna käitumine.
Üks minu sõber, Veiko Rämmel ennustas konservatiividele just sellist tulevikku, kuid ma ei uskunud teda. Arvasin, et rahvuslased enda põhimõtteid kunagi ei reeda. Kahjuks vist eksisin. Aga muud reaalset jõudu, mida rahvuslased praegu toetada saaks meil ka ei ole.

7 kommentaari:

Unknown 27. veebruar 2017, kell 16:18  

Hea Matti Ilves!

Ma ei tea kas sa oled kuulnud Jaak Madisoni selgitusi, Martin Helme selgitus.....need on üleval "tõe"ministeeriumi lehel (Delfi "Publiku rubriigis") vaata üle ja sa saad nii mõnelegi küsimusele vastuse. Mina sain .
Millest ma aru ei saa on see, et paljud on tõstatanud probleemi, et näete käisid presidenti kummardamas, ei, vaid presidendi institutsiooni austamas.
Vaata kindlasti, see ei võta tükki küljest.
Eesti eest!

Matti Ilves 27. veebruar 2017, kell 19:16  

Ütlen kõigile kommentaatoritele, et ei maksa siin minu poole pöörduda. Ma ei kavatse teiega vaielda.

max 27. veebruar 2017, kell 19:48  

Kahetsusväärne! Täna on L-Euroopas rahvusliku taassünni parteid edukursil aga EKRE hiilib alalheitlikku mugavustsooni , muutudes libedaks europarteiks , lunides enale ministri kohta.
Enam ei imesta kui Martin Helme vikekaare tillukese lipueksega marsib homomarsi arjergaardis. Oh, mis aated . olgu mugandumine!

Indrek Särg 27. veebruar 2017, kell 22:33  

Selgelt valesti mõistetud või sihilikult valesti tõlgendatud asi. Mart Helme osales rongkäigul algusest peale ja lahkus koos abikaasaga alles viimaste osavõtjate seas. Rongkäigu eel, ajal ja järel rääkis, suhtles ja kätles ta kokku mitmesaja inimesega, nii et väita, nagu oleks ta rongkäigul käinud ainult kõnet pidamas, on selge vale või lihtsalt ilmne teadmatus. Lisaks: ei Mart Helme ega Monika Helme ei käinud Estonias presidendiballil ning nad olid seda algusest peale ka öelnud. Küll aga käisid presidendi kui institutsiooni suhtes lugupidamist osutamas Jaak Madison ja Martin Helme - mida nemadki olid algusest peale öelnud. Käisid selleks, et EKREt ei saaks jälle süüdistada kõige eitamises ega riiklikus nihilismis. Aga ka selleks, et kõigile multikultidele ja liberastidele näidata: me oleme siin ja meid tuleb järjest juurde, see ei ole enam ainult teie pidu, küll aga kunagi saab sellest rahvusmeelsete inimeste pidu! Ja tõsiasi on, et kuhu tulevad Martin ja Jaak, seal tõmbavad tolerastid pea õlgade vahele ja hoiavad pool suud kinni. Niisiis väga hea, et EKREt jätkub juba nii teatrisse kui tänavarongkäigule. Mida rohkem, seda parem. Hüüdlausest "nats EKREt igasse päeva" tulebki edasi liikuda, nüüd on vaja "nats EKREt igasse kohta"! Ja kohalike valimiste järel juba "palju EKRET igasse kohta"... Vaadates aga seda juttu siin, tekib mul tunne, et kirjutaja tõrvikurongkäigul küll ei osalenud, muidu asjadest nii mööda ei räägiks... Vaevuge järgmine kord kohale tulema - siis ei hakka tonte nägema!

eestlane 28. veebruar 2017, kell 02:53  

http://uueduudised.ee/juhtkiri/juhtkiri-vastuseks-pahatahtlikule-propagandale-ja-lollusele-opositsioonierakondade-koostoo-ei-tahenda-pohimotetest-loobumist/

Ega ilmaasjata öelda, et poliitika on kompromisside kunst. Mõistagi on oluline see, et kompromiss ei sünniks oma näo kaotamise hinnaga. Konservatiivse Rahvaerakonna juhid on kinnitanud, et mistahes koostööd tehes ei tehta järeleandmisi oma maailmavaates ja tõekspidamistes. Kui analüüsida Riigikogus peetud sõnavõtte ja hääletusprotokolle, siis selgub Eestil pole teist sellist erakonda, kes oleks nii kindlameelselt kinni pidanud oma lubadustest ja programmist ning ajanud rahvuslikku poliitikat.

Kui opositsioonis tulebki tantsiga vanakuradi endaga, siis ainult selleks, et oma valijate ja toetajate huve paremini kaitsta. Õnneks saavad kriitiliselt mõtlevad inimesed sellest aru.

Unknown 28. veebruar 2017, kell 09:26  

Lgp. Ilves!
Minu kommentaari mõte ei olnud kohe kindlasti teiega VAIELDA!
Nagu näha mõnele lugejale on see kirjutis juba mõju avaldanud, viitan MAX'ile

Tänan tähelepanu eest!

Anonüümne 3. märts 2017, kell 11:13  

Ilvesel õigus, oht muganduda on tõeti.Kuid häirima hakkas miski muu -nimelt rahvuslus. Kas EKRE eestvedajad on tõesti eesti soost patrioodid? Kas teatav segaverelisus ei mõjuta siiski lõplikke otsuseid, mis oleksid eesti rahva säilimise huvides hädavajalikud??. Praktiline elu on näidanud, kui määrav on siiski päritolu. Ja meie president?? KUI ta on juba magamistuba jaganud vene rahvusest? isikuga, siis kas on tark oodata temalt patriootlikke sõnavõtte??Kahjuks on päritolu määrav...



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP