RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 13. veebruar 2017

MATTI ILVES: KUULSUSEJANULINE LINN

On kujunenud nii, et minu sünnilinn Rakvere ihaleb kuulsust ja seda lausa mitmete ettevõtmistega. Kuna aastaaegade pealinnade hulgas Rakverele kohta ei jagunud, ega siis sellepärast veel viru veri värisema ei löö. Kuulsuseotsingud jätkuvad lausa mitmel rindel.

 Esiteks mõteldi välja punklaulupidi, mida punkarid ise kunagi ei korraldanud. Punkarite noorteliikumine ja punkansamblid said alguse 1970-ndatel aastatel ja see liikumine 90-ndatel näitas juba hääbumise märkre. Naljakas on näha veel mõnda vananenud punkarit.
Esimene punklaulupidu korraldati Rakveres 7. juunil 2008 ja III punklaulupidu toimus Rakveres 2015. aastal. Eks see tõi Rakverele küll veidi kuulsust meie väikeses osariigis, kuid vähe-vähe, arvavad virulased ja nende valitsejad.

Järgmiseks pürgis Rakvere Eesti kaubanduspealinnaks. Kuna terves osariigis on kaubanduspinda juba küllaldaselt ja poolteist korda rohkem kui Lätis ja Leedus, siis see rakverelasi ei peatanud. Praegu on Rakveres rohkem poepinda kui Tallinnas või Stockholmis. Tallinlased paistavad rakverelaste kõrval lausa könnidena, sest juba praegu on neil kaks korda vähem kaubanduspinda kui Lääne-Virumaa pealinnas.
Kuid siin pidid Rakvere inimesed küll pettuma, see pingutus neile erilist kuulsust kahjuks ei toonud.

Siis otsustati kõikidele ära teha eriliste jõulukuuskedega. Kuuskedega ei ole neil küll midagi ühist, sest 2015. aasta "jõulupuu" oli valmistatud vanadest aknaraamidest. Eriti uhked olid osa linlasi, kui üks segane Soome väikelinn ostis Rakverelt selle ära ja lasi ka püsti seada.
2016. aasta "jõulupuu" oli aga tõeline monstum, piltidel. See üritus tõi Rakverele veidi kahtlast kuulsust, sest need "jõulukuused" sattusid mitmesse välismaisesse ajalehte-ajakirja, kui ühed kummalisemad. Kuid kuulsust on ikka veel vähe, nii vähe!
Nüüd aga paistab, et Rakvere on sattunud tõelise rahvusvahelse kuulsuse teele. Nimelt tahab MTÜ SevenBow korraldada seal filmifestivali LGBT G+!
Selline vähemustele, ütleksin ebarditele, korraldatav filmifestival on võib-olla üks väheseid (lausa esinene?) omataolisi terves maailmas. Aga selline kuulsuse otsimine ei tee Rakverele küll au, tegelikult on mul oma sünnilinnast lausa kahju ja häbi, kui see festival peaks seal toimuma. On ka teada, et Rakvere linnavolikogu ei toetanud neid rahaliselt, kuid küllap see SevenBow juba toetust leiab ja seda kasvõi välismaalt. Õnneks selline "kuulsus" kestab vaid lühikest aega, ainult niikaua, kuni püsib veel liberaalne diktatuur.

Vaat nii on lood Rakveres kuulsuse otsimise ja leidmisega. Linnas paistab elama palju sarnaseid narre, nagu kirjeldas Eduard Bornhöhe kuulsas jutustuses "Kuulsuse narrid".
_____________
Nüüd on juba teada. et välismaalt saadi toetust 20 000 € ja seda toetas lõpuks ka linnavolikogu, ning  see festival kahjuks toimub.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP