RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 23. märts 2017

MATTI ILVES: VANA HEA ROOTSI AEG?

Rootsi suur vapp

Rootsi aeg on periood Eesti ajaloos, mille kestel oluline osa praegusest Eesti territooriumist kuulus Rootsi suurvõimu ajastul Rootsi kuningriigile.
Tinglikult kestis Rootsi aeg 1629–1699; selle algus ja lõpp on siiski vaieldav. Üldjoontes loetakse Rootsi aja alguseks Liivi sõda, mille lõppedes jäi Eestimaa Rootsi võimu alla. Rootsi aja lõppu on ajaloolased dateerinud erinevalt. De facto peetakse selleks aastat 1710, kui kogu Eesti langes Vene ülemvõimu alla, de jure aastat 1721, mil sõlmitud Uusikaupunki rahu loetakse Põhjasõja lõpuks.

Rootslaste võimutsemist Eestis on vanarahvas nimetanud vanaks heaks Rootsi ajaks ja ka mõned ajaloolased on selle ära märkinud. Tõsi, Rootsi ajal säilisid veel talupoegade teatud õigused, kuid Vene ülemvõimu all 1740 need kadusid ja alles siis muutusid talupojad pärisorjadeks.

Ega võõrast võimust ei saa midagi head oodata, nii ka rootslastest. Näiteks Euroopa väikesel jääajal, mis kestis umbes 15. sajandi algusest kuni 19. saj. alguseni, saatsid rootslased eestlaste kallal korda kohutava kuritöö.
Toon nüüd ühe tsitaadi Vello Leito raamatust "Eesti & geopoliitika II osa":

"Ajaloo räigeim kuritegu eesti rahva vastu, mis iial toime on pandud, on rootslaste kätega tehtud: aastatel 1695-1697 vedasid rootslased vilja Eestist minema, et toita näljas vaevlevat Rootsit ja Soomet, kusjuures selle tagajärjel suri nälga 70 000 - 75 000 eestlast, ega neid tollal palju kordi rohkem polnudki. Jutud heast rootsi ajast on fundamentaalvaletajate "püha tekst"."

Külma ja vihmase suve tõttu mõnel aastal Rootsis ja Soomes viljasaak suures osas hävis, aga see ei anna põhjust Eesti viljast tühjaks vedada ja rahvas nälga jätta. Nõnda siis tegutses võrdlamisi "leebe" Rootsi võim.

Tegelikult röövib meid kavalalt (jättes vastupidise mulje) ka Euroopa Liit ja püüab hävitada rahvusliku majanduse ning meie riigi taastamisvõime.


1 kommentaari:

Anonüümne 23. märts 2017, kell 13:57  

MIda tulevikus peale hakata klaasist-rauast hiigelehitistega-maitselagedate kuupidega, milliseid kerkib meie linnades tohutu kiirusega ja mida eesti rahvas tegelikult ei vaja? Tulevad siia kurnama meie?kas meie? tööjõudu ja jätavad hiljem pool-amortiseerunud ehitised eesti rahvale lammutada-koristada? Ja milliste rahadega? Toimub tõeliselt kahtlaseid-vastikuid asju, mida meie meeled siiani ehk ei hoomagi...



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP