RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 11. september 2018

MATTI ILVES: PÜHAPÄEVASTEST ROOTSI PARLAMENDIVALIMISTEST

Pildil Jimmie Akesson

Vaimised Rootsi parlamenti läksid minu meelest küllalt halvasti, aga mida on loota rootslastest, kes on meedia poolt tõeliselt ära lollitatud.
Rootsis pühapäeval toimunud parlamendivalimisel said võidu sotsiaaldemokraadid 28,4 toetusprotsendiga, varem 31 %. Teisel kohal on liberaalkonservatiivne Mõõdukas Koonderakond 19,8 protsendiga ja kolmandal Rootsi Demokraadid 17,6 protsendiga, eelmistel valimistel 12,9%.

"Postimees": "Erakonna Rootsi Demokraadid juht Jimmie Åkesson rõõmustas ööl vastu tänast jõudsa häältesaagi pärast ja kinnitas, et partei on valmis kõnelusteks kõikide teiste erakondadega. Åkessoni sõnul on erakonnal nüüd väga palju mõjuvõimu lähinädalate poliitilises olukorras kaasakõnelemiseks."

Rõõmustamiseks on Akesson´il vähe põhjust, sest valimiseelsed arvamusküsitlused pakkusid neile teist kohta tulemusega kindlalt üle 20 protsendi. Kui teised parteid oma lubadsustest kinni peavad (mitte pidada koalitsiooniläbirääkimisi RD-ga), siis on tee valitsusse neile suletud. Rootsi Demokraatide poliitiline mõjujõud muidugi kasvas ja neil on vast võimalus mõni eriti totter seduseelnõu ehk blokkerida, seda veel siis, kui moodustatakse jälle vähemusvalitsus.

Valimisi võib lugeda positiivsemaks vaid siis, kui lõpuks kukutatakse võimult sotsiaaldemokraadid, kes on viinud osariigi katastoofilisse seisu ja arvatakse, et Rootsist saab kaugemas perspektiivis esimene nn riik Euroopa Liidus, kus on moslemite enamus. Aga ega midagi head ei ole loota ka Mõõdukast Koonderakonnnast, sest vahed on parteide vahel väga väiksed, nagu ka meie kartellierakondadel. Erandiks on siin muidugi Rootsi Demokraadid, nagu meil on EKRE.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP