RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 27. veebruar 2019

Prantsusmaal juba 15. nädalat väljas kollased vestid – miks nad seda teevad?

Prantsusmaal olid juba 15. nädalat järjest väljas tuhanded kollaste vestidega meeleavaldajad. Politsei „kostitas” meeleavaldajaid tavapäraselt pisargaasi ja veekahuritega.
Meeleavaldajad nõuavad president Emanuel Macroni tagasiastumist.

President Emmanuel Macronilt oodati ja loodeti muutust Prantsusmaal, aga selle asemel on ta korranud oma eelkäijate vigu ja juhtinud riigi suurde kriisi, kirjutab politoloog Pascal-Emmanuel Gobry ajalehes Wall Street Journal.
Kollased vestid juhivad tähelepanu suurele lõhele, mis valitseb Prantsusmaal priviligeeritud väiksearvulise eliidi ja ülejäänud rahva vahel.
Macroni üks peamisi omadusi on kõigutamatu usk iseenda võimekusse veenda inimesi enda tõekspidamiste õigsuses. Macron on eliidi president, kes ei suuda leida kontakti rahvaga. Välja lubatud muutusi pole toimunud.
Kollased vestid on erilised selle poolest, et nad esindavad tavalisi Prantsuse inimesi, kes käivad tööl ja tavaliselt meelt ei avalda. Nad on aga hädas üha kõrgemate maksude ja kehvade tulevikuväljavaadete tõttu.
Inimesed on rahulolematud immigrantidega, keda eliit on sisse vedanud, et alandada tööjõukulusid, aga see on vähendanud ka tavaliste prantslaste niigi madalat sissetulekut. Immigrantidega on palju probleeme, kuna nad integreeruvad halvasti ja lähevad kuritegelikule teele. Endine Prantsuse siseminister Gérard Collomb on hoiatanud, et kui migratsiooni kohe ei piirata, ootab Prantsusmaad lähema viie aasta jooksul kodusõda.
Kollaste vestide liikumine on ka sotsiaalne sündmus, sest lõpuks ometi on paljud inimesed leidnud omale mõttekaaslasi. Prantsuse kriis sööb ühiskonda seestpoolt ning õõnestab niigi nõrka usku riigi alustaladesse.
Prantsuse ühiskonna varasemad allakäigud 1789. ja 1940. aastal tulenesid eliidi rumalusest, argusest ja ahnusest. Misiganes poleks kollaste vestide puudused, aga nad on toonud välja Prantsusmaa kõige suurema probleemi.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP