RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 11. september 2019

Einar Laigna: Ameerika sõdib seal, kus riigi majanduslikud huvid seda nõuavad

"Sõdu teevad inimesed. Inimesed, kes sellest kasu loodavad. Ameerika sõdib igal pool, kus tema majanduslikud huvid seda nõuavad," sõnas Eesti Eruohvitseride Kogu esimees Einar Laigna, kelle sõnul Eesti julgeolek pole aastakümneid muutunud. "Kui kaks elevanti kaklevad, tallatakse muru ära. Kui arvame muruna, et kahe elevandi kaklemine tagab meile julgeoleku, on tegelikkus vastupidine. Meist ei jää muruna mitte midagi järele," vihjas ta Venemaa ja USA vastasseisule.

Laigna nentis Tallinna TV saates "Mõtleme taas", et USA näitel on näha, et sõda jääb alati aega, mil majandusnäitajad on tipus.  "Viimati näitas Ameerika majandus tõusu 2010 aastal," lausus Laigna.
Eesti olukorras ei ole julgeoleku valdkonnas aastakümnete möödudes Laigna hinnangul suurt midagi muutunud. Oma hinnangut ilmestas ta järgneva võrdlusega: "Kui kaks elevanti kaklevad, tallatakse muru ära. Kui arvame muruna, et kahe elevandi kaklemine tagab meile julgeoleku, on tegelikkus vastupidine. Meist ei jää muruna mitte midagi järele. Ka kaasaegne orjus on niivõrd osav ja peen. Inimene on nii ori, et tal on ettekujutus, et ta on täiesti vaba, tegelikult on ta täielikult aheldatud. Ka röövimine on täna teisel tasemel, see käib pankade kaudu."

Laigna sõnul on praeguses kapitalistlikus ühiskonnas kõik, mis annab kasumit, eetiline ja lubatud. Lubatavus käib läbi skeemitamiste,  sh juriidiliste skeemitamiste ja seaduste väänamise. Näidatakse, et keelatu on tegelikult lubatud. Ja vastupidi. Selline suhtumine hävitab aga rahva eetilise ellusuhtumise.
"Läänemaailmas liikuma läinud moraalne kaos on nagu epideemia. Nimetame loodusseadusseaduste ja objektiivsete eetikaseadustega vastuolulist elustiili uueks normaalsuseks, aga millega see lõpeb? Ajaloofilosoofina ütlen, et ligineme kohutavale apokalüptilisele katastroofile ja seda kõikides eluvaldkondades. Üks on eetiline meeletu mandumine, teine pragmaatiline arusaam kõlblusest. See on kapitalismi hind. See, mis annab kasumit, on õigustatud."
Laigna lisas, et kõik tendentsid näitavad, et on jõutud üleüldisesse kriisi. "Kriis on esmalt moraalne, elatakse vales. Kui arvame, et valede meetoditega saavutame õige eesmärgi või selleks, et maailmas tõde maksma panna, tuleb hästi palju valetada, lõpeb see krahhiga."

Allikas: http://www.pealinn.ee/poliitika/einar-laigna-ameerika-sodib-seal-kus-riigi-majanduslikud-huvid-seda-n175692

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP