RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 30. oktoober 2019

MIS ON JÜRGEN LIGI PROBLEEMIKS?

Pole vist inimest, kes ei teaks, et kui Jürgen Ligi kuskil avalikul esinemisel oma suu lahti teeb, siis kostub sealt väljendeid, mida teised kodanikud vaid umbjoobes olles kuskil kõrtsilaua ääres teineteisele ütlevad. Tema sarisolvangud on muutunud isegi omamoodi klassikaks ning nende kohta on koostatud ka edetabel. Mõningaid näiteid Jürgeni Ligi solvavatest väljaütlemistest:
Kalle Muulist: „Nakatunud raibe, kes võiks ennast põlema panna“,
Kadri Simsonile: "Ära kaaguta, ole vait",
Kaja Kallasest: „Kaunid suured silmad on tavaliselt olnud kinnise suu kohal”,
"Arstide liidu juhil Andres Korgil on meditsiiniline probleem",
Õhtulehe ajakirjanik Katrin Pautsile: "Lihunik ja laibamõnitaja, kes ei tohiks kunagi lapsi saada",
Jevgeni Ossinovskist: "Tema, sisserändaja poeg roosast erakonnast, peaks olema üliettevaatlik",
Urmas Reinsalule: "Suurim tõbras ja täielik pätt".
Sven Sesterile: „See mees on ju idioot“,
Martin Helmele: „Ta on ju jobu“,

Seda nimekirja võiks jätkata veel pikalt, kuid nagu öeldakse Oskar Lutsu Kevades, et „enne läheb Jumala päike looja, kui me Ligi solvavate väljaütlemistega lõpule jõuame“. Eelmisel nädalal sattusin ülalkirjeldatud nimekirja ka mina. Nimelt alustas Jürgen Ligi üht oma ajaleheartiklit järgmiselt: „Inimrumalusele ei anna panna piiri, mispärast pole mõtet igale Kalle Grünthali tekstile vastata. Kuid piiri tuleb püüda panna kahjule, mida rumalus ühiskonnale tekitab. Riigikogu liikmena on mehe võimalus kahju teha suur, ta pääseb hõlpsalt avalikult rääkima ja ilmselt usuvad paljud, et amet annab ka aru“.
Jättes kõrvale poliitilise vaidluse, mida artikkel kajastas, hakkas mind vaevama hoopis mõte, miks Jürgen Ligi sellist matslikku räuskamist endale lubab. Soovimata kaasa minna isegi meedias tõusetunud debatile, kas Ligi sõnavõtud on vajalik otsekohesus või labane veiderdamine püüan asja vaadelda hoopis teise nurga alt.

Arvan, et asjas puudub vaidlus selle üle, et ülalkirjeldatud Ligi väljaütlemised on adressaadile solvavad ning asjas puudub vaidlus, et ta ei ole nende väljaütlemiste ajal olnud ka purjus. Seetõttu otsustasin lapata meditsiininilist erialakirjandust. Leid oli aga väga huvitav, sest Ligi käitumine vastab nartsissistliku isiksushäire tunnustele.
Nimelt loetakse psühhiaatrias nartsissistliku isiksushäiret isiksushäirete hulka kuuluvaks psüühiliseks häireks. Probleem ilmutab end selles, kuidas inimene sotsiaalselt käitub juhul kui tal puuduvad mõningad käitumist ohjeldavad mehhanismid – näiteks pole ta võimeline tundma süü- või häbitunnet. Intellektuaalsetelt võimetelt on taolised inimesed sageli keskmisest kõrgemalgi tasemel. Iialgi pole nad suutelised leppima ja tunnistama enda ebaõnnestumisi. Selline käitumine võib jätta temast valeliku mulje justkui tugeva enesehinnanguga isiksusest. Reeglina on sellised inimesed erakordselt sõnavalmid ja oskavad tavatult osavalt seletada oma nägemusi. Leidliku sõnaseadmisega on nad suutelised välja mõtlema ja konstrueerima igasugu "tõdesid" ning kavalasti välja mõeldud, kuid sisult valelikke/näilikke "asitõendeid". Nartsissistliku isiksushäire kandjatele on iseloomulikud liialdatud ettekujutus oma tähtsusest, vajadus saada teiste imetluse objektiks ning empaatiavõime puudumine. Psühhiaatrilise diagnoosi panemiseks, peavad realiseeruma vähemalt viis haigussümptomit:
• inimene peab ise end tähtsaks ehk ta liialdab ja suurendab oma saavutusi;
• keskendub luuludele enda piiritust edust, jõust, ilust või suurest armastusest;
• usub siiralt, et ta on nii ainulaadne ja erakordne, et temast ja ta mõttemaailmast suudavad aru saada ainult teised märkimisväärsed inimesed või institutsioonid;
• nõuab rõhutatult enda imetlemist;
• usub õigusse saada erikohtlemise osaliseks;
• kasutab teisi inimesi enda huvides ära;
• empaatiavõime puudumine;
• on teiste peale kade (või usub, et teised kadestavad teda);
• käitub üleolevalt ja häbenematult.

Muide psühhiaater Gustav Schulmani arvates on nende inimeste ravi väga raske ning sageli see ongi määratud nurjumisele.
Ja nüüd sõnum Jürgen Ligile. Ma ei ole kordagi väitnud, et eelkirjeldatu käiks Sinu kohta vaid püüa väljuda sellest ohtlikust tsoonist, millesse oled sattunud. Selleks kõike paremat ning edu sooviv kolleeg, „inimrumaluse“ piiril kõndiv Kalle Grünthal.

Kalle Grünthal
Riigikogu liige
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

Allikas: Facebook

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP