RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 5. november 2019

Reformierakond, sotsid ja Keskerakond on suures hädas oma võlgadega

 Keskerakond ja Reformierakond on Riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniate järel kampaaniameistritele võlgu sadu tuhandeid eurosid, samas olukorras ka sotsiaaldemokraadid, kellel on lisaks kaelas ka poolemiljoniline pangalaen, kirjutab Postimees.

Suurima opositsioonierakonna Reformierakonna viimane majandusseis näitab miinust üle 612 000 euro jagu. Üle poole aasta maksetähtaega ületanud võlg reklaamiagentuurile Kontuur LB OÜ moodustab ligikaudu 570 000 eurot, teatas Erakondade Rahastamise Järelvalvekomisjon (ERJK).
“Vastab tõele, et Reformierakonnal on eelmistest kahtedest valimistest üleval kohustused meie koostööpartnerite ees,” sõnas erakonna peasekretär Erkki Keldo. Valimised tähendasid erakonnale lühikese aja jooksul suuri väljaminekuid ning pikaajalisemat finantsplaneerimist. “Kõik kohustused saavad tasutud meie partneritega kokku lepitud graafiku järgi,” lubas Keldo.

Missugustest kokkulepetest jutt käib, ei avaldanud ka Reformierakonna esindaja. Keldo sõnul juhtis ERJK ka möödunud aastal tähelepanu negatiivsele netovarale ning soovituste põhjal viis erakond selle 2018. majandusaasta lõpuks positiivseks. Ühtlasi oli Reformierakond tänavu kolmest ERJK luubi alla võetud erakonnast ainus, kes lõpetas eelmise majandusaasta positiivse tulemiga.

Sotsiaaldemokraadid olid 2018. majandusaasta lõpuks punases pisut enam kui kolme tuhande euroga, aga tänavu lisandus 550 000 euro suurune laen, mida makstakse tasapisi tagasi. “Erakonna finantsseis pole tulenevalt kahtedest valimistest tekkinud kohustustest küll roosiline, aga saame hakkama,” selgitas SDE peasekretär Rannar Vassiljev.
Tema sõnul on ERJK aruandes märgitud septembri lõpu seisust, miinus 175 000 eurost praeguseks jäänud tasumata 49 000. See summa plaanitakse katta hiljemalt aasta lõpuks. Pangalaenu loodavad sotsid tasuda enne järgmisi, 2021. aasta kohalikke valimisi.

Hapu on seis ka peaministriparteil Keskerakonnal. Selle majandusaasta viimaste näitajate järgi ehk kolmanda kvartali seisuga on erakonna netovara negatiivne 813 000 euroga, enam kui poole aasta pikkused võlad moodustavad sellest 508 000 eurot. Murepilvedele annab hoogu, et Keskerakond sipleb rahahädas juba pikemat aega: aastal 2017 oli miinuseks 240 000, aastal 2018 aga 540 000 eurot. Tõenäoliselt jäädakse miinusesse ka käesoleva majandusaasta lõpuks.
“Keskerakonna rahalise seisu pärast ei pea muretsema,” jäi erakonna peasekretär Mihhail Korb siiski optimistlikuks. Korb selgitas, et erakonna suured kulutused on seotud valimiskampaaniatega, alates 2017. aasta kohalikest valimistest. “Üldteada on fakt, et valimisperioodil on reklaamide hinnad märkimisväärselt kõrgemad. Veel oleme pidanud kulutama suuri summasid advokaatidele, kes kaitsevad Keskerakonda kohtus eelmise juhtkonna tekitatud vigade eest,” selgitas Korb.
Märkimisväärses summas pikaajaline võlgnevus mõnele ettevõttele on erakonnaseaduse järgi käsitletav erakonna krediteerimisena ehk laenuna võlausaldaja poolt, mis on aga keelatud. ERJK hinnangul viitavad suured miinused erakondade puudulikule finantsplaneerimisele. Ühtlasi võib kehv majanduslik seis kaasa tuua makseraskused.

Võlgadega pole probleeme vaid Eesti Konservatiivsel Rahvaerakonnal ja Isamaal.

Allikas: https://uueduudised.ee/uudis/reformierakond-sotsid-ja-keskerakond-on-suures-hadas-oma-volgadega/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP