RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 22. november 2019

Soome peaprokurör: Piibli tsiteerimine võib olla kuritegu

Soome peaprokurör Raija Toiviainen ütles intervjuus väljaandele Helsingin Sanomat, et ka Piibli tsiteerimine võib olla kuritegu, kui sellega tahetakse teisi solvata.
Toiviainen andis paar nädalat tagasi korralduse algatada kriminaalasi rahvasaadiku Päivi Räsäseni 2004. aasta kirjutiste alusel. Tegemist oli Lutheri fondi poolt 2004. aastal avaldatud seisukohaga, mis puudutab seksuaalsust ja abielu. Räsäneni tekstis nimetatakse homoseksuaale „katkisteks” inimesteks ja neid kujutatakse moraalselt allakäinutena.

Politsei leidis algul, et kuriteo koosseis puudub, aga peaprokurör otsustas teisiti. Peaprokuröri arvates võib juhtumi puhul olla tegemist viha õhutamisega teatud rahvusgrupi vastu halvustades homoseksuaale nende väärikust alandaval moel.

Toiviainen ütles, et usuvabaduse sildi all ei tohi solvata teatud gruppi kuuluvaid inimesi ning nende inimväärikust. Tema väitel on pühakirjades õigustatud ka seda, et hävitada terveid rahvaid. Kui võtta aluseks sellised Piibli või Koraani tsitaadid, siis kasutatakse pühakirja teksti vääralt.
Samuti ei saa peaprokuröri arvates peituda pühakirja teksti taha. Piibli tsiteerimine võib teatud puhkudel olla seetõttu kuritegu. Piisab lihtsalt kellegi poolt arusaamast, et tekst on solvav.
 Imestust on äratanud see, miks 15 aasta taguseid tekste nüüd nii põhjalikult uuritakse. Nimelt on viha õhutamine kuritegu, mis aegub 5 aastaga. Toiviainen ütles selle peale, et tekstid on jätkuvalt veebis üleval ja seetõttu pole kuritegu aegunud. Mida kauem on tekstid üleval olnud, seda suurem on olnud nende mõju. Internet on selles osas väga ohtlik vahend.

Räsäseni kirjutistega seoses on algatatud ka teine kriminaalasi. See puudutab Twitteri säutsu tänavuse aasta juunikuus. Selles säutsus avaldas Räsänen arvamust kiriku osalemise kohta Pride’i paraadil. Politsei algatas asja kohta kriminaalasja tänavu augustikuus. Räsänen end süüdi ei tunnista.

2 kommentaari:

Unknown 22. november 2019, kell 13:05  

Noh Jah. Muhhamedil oli õigus, kui kuulutas, et koraan saab kõigi rahvaste pühakirjaks. Ajatolladel selliseid prokuröre pole. Soome rahvast on siiralt kahju.

Anonüümne 22. november 2019, kell 16:58  

Soome rahvast on arvuliselt ligi 5 miljonit. Ei ole kahju neist kui kõigil neil on suud kinni ja keegi midagi ei arva ega ütle. Järelikult on kõik nõus ja kõiges selles kaasosalised.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP