RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 19. detsember 2019

Poola ülemkohus hoiatab, et riik võib Euroopa Liidust lahkuda

Poola ülemkohus teatas, et riik võib kohtureformi ettepanekute tõttu Euroopa Liidust lahkuda, vahendab BBC.

Poola poliitikud hakkavad peagi arutama eelnõud, mille kohaselt tohiks riik kohtunikke ametist vabastada, kui nad valitsuse kohtureformidega ei nõustu. Kohtunike sõnul ohustab selline ettepanek Euroopa Liidu seaduste ülimuslikkust ning võib olla vahendiks, millega kohtuvõimu allutada. Võimuloleva konservatiivse erakonna Õigus ja Õiglus esitatud ettepaneku kohaselt võib kohtunikke peagi „poliitilise aktiivsuse“ eest karistada – trahvi või vallandamisega. Konservatiivse partei sõnul on kohtureform vajalik, et vähendada korruptsiooni ning parandada kohtusüsteemi, mis on nende sõnul siiani kommunistliku aja jäänuk.

Poola kohtunikke määrab ametisse Riiklik Kohtukomitee, mis peaks tagama kohtusüsteemi sõltumatuse. Siiski muutis valitsev erakond 2018. aastal seadust, millega otsustab parlamendi alamkoda, kes Kohtukomitees istub – alamkojas on aga võim Õiguse ja Õigluse käes. Poola ülemkohtu väitel viivad ELi seaduste rikkumised ja kohtureform peagi selleni, et riik peab Euroopa Liidust lahkuma.

Euroopa Liit süüdistas Õigust ja Õiglust kohtusüsteemi politiseerimised juba 2015. aastal, kui erakond võimule tuli. Ülemkohtu esinaine Malgorzata Gersdorf võrdleb võimuerakonna ettepanekuid ja meetmeid 1981. aastal kommunistlikus Poolas esinenud sõjaseisukorraga. Detsembri alguses kogunesid tuhanded poolakad tänavatele protestima ning kohtunikele oma toetust avaldama.

Allikas: https://www.ohtuleht.ee/986868/poola-ulemkohus-hoiatab-et-riik-voib-euroopa-liidust-lahkuda
_____________
Poolakad võtavad asja päris tõsiselt. Õieti teeksid, kui Euroopa Liidst lahkuksid!
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP