RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 21. jaanuar 2020

Riik on loonud surnud ringi, kust võlglastel ei ole võimalik välja rabeleda

Ettevõtja Evelin Liiva kirjutas oma Facebooki seinale mõned mõtted seoses Delfis ilmunud artikliga “Võlgnike elu muutub kibedamaks: seadusemuudatus lubab nüüd arestida ka osa miinimumpalgast“, milles kohtutäiturite sõnul on Eestis on tekkinud olukord, kus võlgnike kaitse on tugevam, kui sissenõudjate oma. Evelin Liiva leiab aga, et riik peaks tekitama olukorra, et selliseid võlgnevusi ei tekikski. Kas sina oled tema mõtetega nõus või kuidas peaks sinu arvates seda olukorda lahendama?

Tööandjana näen ma, kuidas meil on riigis teadlikult loodud surnud ring.
Ring, kust võlglasel ei ole paljudel juhtudel üldse võimalik välja rabeleda.
Toon lihtsa näite. Kaks noort saavad kokku ja loovad pere. Sünnib järjest kaks last. Võetakse elu alustamiseks laenud ja järelmaksud. Ühel hetkel aga pere laguneb. Näiteks ema jääb kahe lapsega üksi ja isa kaob maailma avarustesse. Ema nimel on üürikorter või mõni järelmaksudest.
Ta kukub hoobilt sügavale auku, kust välja rabeleda suudavad vaid tugevamad.
Jaa, enamus ütleks nüüd, et kes see tegi, ise tegi.Olen nõus, ise tehaksegi kõik otsused, aga minu mõte on hoopis laiem.

Meie riigis on veatult ja halastamatult loodud süsteem, kuidas maksusid korjatakse, kuidas inimesed peavad oma kohustusi täitma ja kohtutäituritele tuleb aina võimu juurde.
Justkui hästi toimiv riik, eks.
Aga ei ole. Hea riik on see, kes hoolitseb oma kodanike eest ka ennetuse korras.
Võlaorjuse ennetamine, narkomaania ennetamine, alkoholismi ennetamine jne jne.
Iga inimene ei peaks saama kõiki laenutooteid nii kergekäeliselt tarbida. Meil peaks olema, nii väike riik, nagu me oleme, ühtne laenuregister.

Ühtsed ranged reeglid laenutoodete saamiseks ja just selleks, et hoida ära massiliselt inimeste vajumist põhjatusse auku, kust välja rabeleda on paljudel võimatu.
Maksmata laenud ja pere toitmine tekitavad tohutu stressi – seda leevendatakse näiteks alkoholiga – edasi tekivad terviseprobleemid – sealt edasi kehv töövõimekus – sealt edasi juba kellel alkoholism, kellel sügav depressioon. Lapsed kasvavad vaesuses ja meeletu stressi keskel, suureks saades ei oskagi nad muudmoodi mõelda, kui nii, et elu ongi üks pidev kannatuste rada.
Ma mõistan, et igaüks vastutab ise oma tegude ja otsuste eest, aga kui meil on väga heal tasemel välja töötatud kõige kogumise süsteemid, siis peaks olema ka ennetussüsteemid.
Kui maksaks õige (võlgadese sattumise) ennetustöötajatele sama palju tasu, kui näiteks kohtutäituritele?

Mis te arvate, kas leiduks motiveeritud tegijaid ja kas meie ühiskond võiks selle läbi oluliselt parema pöörde teha? Meie järeltulevad põlved näeks maailma ehk hoopis helgema nurga alt?

Evelin Liiva, ettevõtja

Allikas: Evelin Liiva Facebook
Foto: Shutterstock

Alliks: https://www.telegram.ee/arvamus/riik-loonud-surnud-ringi-kust-volglastel-ei-ole-voimalik-valja-rabeleda

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP