RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 10. mai 2020

Orban: Ungari on enneolematu inforünnaku ohver

Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: Scanpix
 Euroopa Rahvapartei (EPP) liikmetele saadetud kirjas ütles Ungari peaminister Viktor Orban, et riigi vastu hiljuti suunatud “disinformatsiooni kampaania” korraldajad peaksid Ungari rahva ees vabandama. Rahvapartei koondab Euroopa Parlamenti kuuluvaid paremtsentristlikke parteisid. 

Orbani sõnul on Ungari viimasel ajal olnud “alusetu ja pretsedenditu rünnaku ja disinformatsioonikampaania” ohver seoses riigis koroonaviiruse pandeemiaga kehtestatud eriolukorraga. Orban märkis, et kampaaniat peeti samal ajal, kui inimeste elud olid ohus, kuna maailm püüdis efektiivselt reageerida koroonaviiruse pandeemiale, kirjutas väljaanne Hungary Today.
Tema sõnul ei ole tegemist esimese sellise rünnakuga, kuid see on senistest “kõige tülgastavam ja küünilisem”.

Ungari peaministri hinnangul ei vasta tõele väide, nagu oleks riigi parlament suletud – tema sõnul on seadusandja võimu hoopis suurendatud. Orban märkis, et parlamendil on õigus märtsis välja kuulutatud eriolukord lõpetada ja kõik valitsuse erimeetmed tühistada.
Orban kurtis, et kampaanias ei osalenud mitte ainult tema partei deklareeritud poliitilised oponendid, vaid ka mõned Euroopa Rahvapartei liikmed, keda ta süüdistas “libauudiste” levitamises. Tema sõnul läks Rahvapartei liider Donald Tusk isegi nii kaugele, et tõmbas paralleele Ungari erimeetmete ja natside juristi Carl Schmitti vahel.
Samuti märkis Orban, et ka Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová teatas hiljuti, et Ungaris ei ole koroonaviiruse leviku tõttu välja kuulutatud ohuolukorras võetud vastu ühtki seadust, mis rikuks Euroopa Liidu õigust.

Orban viitas Euroopa Parlamendi 17. aprillist pärinevale resolutsioonile, mis Ungari hukka mõistis, ja süüdistas parlamenti avalduse teksti “valede” sisestamises, nii “end lolliks tehes”. Tema sõnul on aga Komisjon seisukoht siin heaks tasakaalustajaks. Orban tänas ka riigi “tõelisi liitlasi”.
Orbani sõnul ei luba tema partei Fidesz vastastel õigusriigi temaatikat poliitilise relvana kasutada.
Inglisekeelne versioon kirjast saadeti 53 Euroopa Rahvapartei liikmespartei juhtidele, ungarikeelne kiri läkitati aga Ungari parteijuhtidele.

Tõlkis Jaanus Vogelberg 

Allikas: https://objektiiv.ee/orban-ungari-on-enneolematu-inforunnaku-ohver/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP