RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 29. november 2010

"POSTIMEES":

foto: ELMO RIIG/SAKALA

Ilves kutsus valimiste eel üles võtma vastut

President Ilves kirjutas täna ennelõunal alla otsusele kuulutada välja riigikogu valimised 6. märtsil 2011. Eelhääletamine Eestis algab juba iseseisvuspäeval, 24. veebruaril.
«Valimiste eel kutsun teid arutlema ja mõtlema vastutuse üle. Ma pean silmas igaühe vastutust teha võimalikult tark valik. Aga ka erakondade ja kandidaatide vastutust pakkuda välja ühiskonda paremaks muutvaid ideesid,» ütles Ilves.
Ilvese sõnul on poliitiline vastutus midagi hoopis enamat, kui sundseisus poliitiku otsus oma ametikohast loobuda.
«Esmajoones on see vastutus selle eest, et rahva võim ka tegelikult toimiks. Esindusdemokraatia ei tähenda, et me loovutame valimispäeval vastutuse riigi ja ühiskonna eest erakondadele. Kodanikud ei loovuta, vaid annavad tähtajalise volituse langetada ühiskonna ja riigi edasiliikumiseks vajalikke otsuseid,» sõnas Ilves.
«Muidugi jääb meile õigus oma valikut hiljem kahetseda. Aga vastutus selle eest, mida ja keda me valime, lasub ikkagi meil. Valimata jätmine vastutusest ei vabasta. See võtab õiguse nõuda paremat,» ütles Ilves.
Teisena tõi Ilves välja poliitiku vastutuse. «Poliitik vastutab oma tegude eetilisuse ja seaduslikkuse eest täpselt samuti nagu iga kodanik. Iga nupuvajutuse ja käetõstmise taga on tuhandete inimeste, ettevõtete, vahel kogu rahva saatus.»
«Iga rahvaesindaja vastutus on seejuures isiklik ja avalik. Rahva ja ajaloo hinnata. Seda vastutust ei saa veeretada ei erakonnale ega fraktsioonile. Ja teisipidi: mõne poliitiku inetut tegu ei saa otsejoones omistada tervele riigikogule, ammugi mitte demokraatiale tervikuna,» ütles Ilves.
«Kolmandaks – meil lasub vastutus, õigemini kohustus olla nõudlik. Erakonnad pakuvad välja neid poliitilisi lahendusi, mida nad parimaks peavad. Nendel teemadel, mida nad peavad oluliseks. Valdkondades, milles nad peavad end asjatundjateks. See on nende õigus,» sõnas Ilves.
Ilves aga rõhutas, et valijal on õigus öelda: ma arvan teisiti. «Et oluline on hoopis muu küsimus ning nõuan sellele lahendust. Valijal on õigus tahta ausat ja eetilist valimiskampaaniat, mille sisu ja vorm vastavad seadustele. Ärme unusta, et just rahvas annab 6. märtsil allkirja poliitikute töölepingule.»
Eesti on piisavalt väike riik ja meil on piisavalt targad inimesed, et kõik on jätkuvalt võimalik. Kuni me unistamast ja tahtmast ei väsi, siis ongi kõik võimalik. Valimistel on igaühel meist üks hääl – ei enam, ei vähem. Soovin Teile valimiseelseks ajaks kodanikutunnetust, oma isikliku vastutuse adumist ja oma hääle tarka kasutamist.
____________________
Kui valin Juhani, saan Jaani, nii kui üks kommentaator ütles ja see on tõesti tõsi, sest ei loe eriti meie valik vaid otsustavad on kartelli-erakondade tagatutagatubades koostatud valimisnimekirjad.
Seepärast on õigem valida väikeerakondi (need on enamasti eestimeelsed, rahvuslikud), või siis üksikkandidaate.
Näitame poliitkartellile, et nende võim pole igavene, hoolimata ebademokraatlikust valimisseadusest. M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP