RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 30. detsember 2010

DELFI: RAHVA HÄÄL

 Edgar Savisaar ei erine juunikommunistidest 


              
USA rahvusvaheline luurefirma Stratfor avaldas analüüsi Edgar Savisaare idaraha skandaali kohta, milles leiab, et see näitab Venemaa hoobasid Balti riikides. Kas Venemaa on nende vahenditega oma huvide edendamisel Eestis edukas või mitte, ei ole praegu veel selge, kuid Stratfori hinnangul on Venemaa püüdlused kindel fakt.

Kremlil on alati olnud nii- või teistsugused stsenaariumid endale sobilike valitsuste ja isikute võimule mängimiseks naabermaades. Aga ei tohiks olla kellelegi üllatus, et see ei ole Eestis aktsepteeritav. Just seda väljendaski president Ilves.
Politoloog Saartsi hinnangul Ilvese hinnang keskerakondlasi ei kõiguta. Kahtlemata - kuivõrd nad on putinistid (Putini partei Ühtne Venemaa sõsarparteilased), st teenivad Kremlile sobilike stsenaariumide rakendumist Eestis, see hinnang neid ei kõiguta.
Aga see ei ole enam pelgalt päevapoliitika küsimus. Tegemist on põhimõttelise vastasseisuga Eesti riigi ja riikluse tõlgendamisel. 1940. aastal arvasid juunikommunistid ka, et Stalini päikese all Eesti riik jätkub ja koguni ainuõigel kujul. Ütleme, et see oli ülim utoopia, aga kummaline küll, sama võib Eestis uuesti korduda – ikka pole ajaloost õpitud.
Edgar Savisaar ei ole seda Eesti riiki, mis teatavasti on loodud 1918. aastal, mitte iialgi sisuliselt ja avalikult tunnustanud. Üks väike näide sellest on, et ta ei osale kunagi vabariigi aastapäeva tähistamisel 24. veebruaril. Aga see ei tähenda, et tema saab nõuda või et kodanik Simson saab nõuda, et Eesti riigi institutsioonid, president kaasa arvatud, peavad samuti loobuma Eesti riigi tunnustamisest ja põhiseaduslikust teenimisest. Või peavad koguni nõustuma Venemaa huvide prevaleerimisega siin.
1991. aastal oli Edgar Savisaarel plaan tekitada siin Venemaast eralduv uusmoodustisriik, ilma ajaloota, kahe de facto võrdse kogukonnaga, kakskeelsena, nullkodakondsusega ja kõige muu sellest tulenevaga, ennekõike Kremlile sobiliku juhtkonnaga.
Nii domineeriv kui võimuahnus Edgar Savisaare iseloomus ka ei ole, tema ambitsioonide tipp on ikka piirdunud sellega, et olla siin kohapeal Kremli asevalitseja. Kas pole groteskne? See ambitsioon on Savisaare tegevust juba 20 aastat määranud.
Kremli agendid on meil alati sees olnud ja jäävad ka edaspidi. Meie oma rahvas peab ära tundma, mis väärtus on meie vabal riigil ja ära tundma reeturid, kes riigi esimesel võimalusel käest mängivad. Kui Savisaar on nüüd konspireeritud rahaküsimisega vahele võetud piisava tugevuseni arenenud Eesti riigi ja tema julgeoleku organite poolt, mille üle tal on siis halada? See pidi nagunii ükskord juhtuma.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP