RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 1. detsember 2010

Neljapäeval toimub Linnart Mälli mälestuskonverents „Rahvaste õigused“

SI-320

Neljapäeval, 2. detsembril kell 14.15 toimub Tartu Ülikooli peahoones (nõukogu saalis, 2. korrus) orientalisti ja humanitaarteadlase Linnart Mälli mälestuskonverents "Rahvaste õigused," kus peale legendaarse õppejõu meenutamise tuleb juttu ka rahvaste enesemääramisõigusest ja rahvusluse rollist vaba ühiskonna loomisel.

Linnart Mäll (1938–2010) on  paljude Ida mõttetekstide tõlkija eesti keelde. Peale selle oli ta Eesti taasiseseisvumise aegsel ja järgsel perioodil aktiivne ka poliitikas – Eesti Kongressi ja Eesti Komitee ning Põhiseaduse Assamblee liige, Esindamata Rahvaste Organisatsiooni (ERO) üks rajajaid ja esimene esimees, Rahvaste Õiguste Instituudi asutaja, Rahvaste Õiguste Ülddeklaratsiooni üks initsiaatoreid ja autoreid.

Konverentsi korraldavad Rahvaste Õiguste Instituut ja Tartu Ülikooli orientalistikakeskus. TÜ orientalistikakeskuse teaduri Teet Toome sõnul võib Linnart Mälli kõhklematult nimetada Eesti orientalistika rajajaks. "Konverentsi eesmärk ongi Linnart Mälli rahvuspoliitika ja rahvaste õiguste alase pärandi käsitlemine ja mõtestamine," ütles Toome.

Konverentsi avab Rahvaste Õiguste Instituudi direktor Sven Grünberg, tervitusega esineb Tartu Ülikooli prorektor Martin Hallik.

Linnart Mälli pärandist ja tema rollist ERO loomisel kõneleb orientalist Märt Läänemets. Tartu Ülikooli õppejõud René Värk käsitleb rahvaste enesemääramisõigust rahvusvahelises õiguses ja professor Eiki Berg de facto riike rahvusvaheliste suhete süsteemis. Poliitik Mart Laari ettekanne on rahvusluse rollist vaba ja demokraatliku ühiskonna ehitamisel ning suursaadik Mart Helme räägib suurtest impeeriumitest ja väikestest rahvastest.Keeleteadlase Mart Rannuti teemaks on ohud rahvustele ja keeltele.

Konverentsi lõpetab paneeldiskussioon, kus osalevad külalised Burjaatiast, Udmurtiast, Marist, Tšetšeeniast jm. Konverentsi modereerivad Rahvaste Õiguste Instituudi direktor Sven Grünberg ja Tartu Ülikooli usuteaduskonna professor Tarmo Kulmar. Kokkuvõtva lõppsõna esitab Riigikogu liige Andres Herkel.

Konverents on avatud kõikidele huvilistele.

Allikas: Teet Toome
Kontakt: teettoome@yahoo.com, 58285869

SI portaal www.si.kongress.ee

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP