RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 6. detsember 2010

SÕLTUMATU INFOKESKUSE TEADE

Laar, Herkel, Nutt: demokraatia ja vabaduse tegelik alus on rahvuslus Trüki E-mail
06. detsember 2010

SI-328

„Rahvuslik identiteet on demokraatia ja vabaduse peamine eeldus,” tõdesid 2. detsembril 2010 Tartus toimunud konverentsi „Rahvaste õigused” osavõtjad ja külalised.

Konverents oli pühendatud Esindamata Rahvaste Organisatsiooni looja Linnart Mälli (1938-2010) mälestusele ning selle korraldasid Rahvaste Õiguse Instituut ja Tartu Ülikooli Orientalistikakeskus.

Linnart Mälli viljakale tegevusele osutasid Andrew Swan Esindamata Rahvaste Organisatsioonist, Tartu Ülikooli prorektor Martin Hallik ning Dulma Ajušejeva Burjaatiast.

Ettekandekoosolekul vaadeldi rahvaste enesemääramise ja riikide territoriaalse tervikluse vastuolusid, keelte osa rahvaste identiteedis ja ohustatud keeli, samuti rahvusluse mõiste määratlemist ja rahvuslusel põhineva identiteedi positiivset rolli. Ettekannetega esinesid teadlased Eiki Berg, Mart Rannut ja Märt Läänemets ning poliitikud Mart Laar ja Mart Nutt.

Nõupidamisel rahvaste olukorra parandamise võimalustest osalesid ka külalised Udmurtiast, Tšetšeeniast ja Burjaatiast. Üheskoos tõdeti, et Venemaal valitseva olukorra tõttu on eelmise sajandi lõpul Vene impeeriumi rahvaste hulgas valitsenud optimism nüüdseks asendunud märksa raskema olukorraga.

„Probleemid tekivad just rahvusluse mahasurumisest, mitte aga rahvusluse tõttu, nagu mõnikord väidetakse,” tõdes Rahvaste Õiguste Instituudi juht Sven Grünberg.

Konverentsi töökokkuvõtte esitas Riigikogu liige Andres Herkel, kes kinnitas, et Eesti panustab küll jätkuvalt riigita rahvaste toetamisse, kuid see tegevus võiks olla läbimõeldum ja tugevam. Eesti poliitikutel on võimalus olla esindamata rahvaste olukorra adekvaatne vahendaja Euroopa Nõukogus ja muudes rahvusvahelistes organisatsioonides.

„Me oleme seda alati teinud, kuid sellised kontaktid aitavad seda teha paremini,” tõdes Herkel.

Allikas: Andres Herkel
Kontakt: andres.herkel@gmail.com E-mail on kaitstud spämmirobotite eest, Javascript peab olema sisse lülitatud , 5056540
______________________
Lisan veel seda, et ka EL-us vajavad rahvad ja rahvusriigid kaitset. M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP