RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 20. detsember 2010

TERVE MÕISTUSE SÜNDIKAAT - JüRI ESTAM: Milline on Assange'i ülesanne?

Mulle tundub küll, et paljud meie konspiratiivteooriate armastajad ei mõista enam või pole kunagi mõistnud, mis on hea ja mis on halb, ning kus asuvad nende väärtuste kolded. Ameerika on muidugi ebatäiuslik, kohe mitmel moel, asudes koguni haigevoodis. Lääs on keerulisem ja suurem kui USA, aga ilma USA-ta ei kujuta ma Läänt ette. Järeldus: vaja on USA tervemaks ravida, vaja Eesti terveks ravida, Venemaast tuleb aga kurat ise välja peksta. Hiina kah üks paras kurjuse impeerium, mis oma tõelist palet meile tulevikus alles veel näitab.

Võiks hoopis pöörduda Julian-poisi poole ja paluda, et ta võtaks järgmistena ridamisi käsile autoritaarsed riigid. Paljastaks nende olemust seestpoolt. Alustades näiteks Põhja Koreast, siis Hiinast, kus internetitsensuur on ulatuslik. Valgevene ja Venemaa pole ka just inglid. Äkki läheks Julian ise Moskvasse ja Pekingisse andmeid koguma?

Või kas hr. Assange'il ongi sihikul vaid üks mõnevõrra vildakas riik, kus on tegelikult kõige rohkem vabadust võrreldes peaaegu kõikide teistega? Kas USA projektiga tal kavatsused ja informatsiooni varasalv piirduvadki? Selline ühekordne ja piiratud fookusega üritus? Tegelikult ei leia ta kedagi, kes oleks nii rumal või nii julge, et roogiks välja ja levitaks analoogilist materjali tõeliselt autoritaarsete riikide kohta. Mul oleks hea meel, kui eksin. Kui Assange mõõdaks kõikidele sama mõõdupuuga ja muutuks üheste printsiipide alusel kõikjal tegutsevaks "karistusingliks".

Või kehtivad Assange'i printsiibid vaid ühe riigi suhtes? Ei ole võimeline palke nägema mõne teise režiimi silmas? Või on võimeline, aga see teda ei huvita, kuna tal on ülesanne? Või on ta lihtsalt poliitiliselt tendentslik, ehk silmakirjalik? Kui samu reegleid kõikide suhtes ei kehtesta?

Ameerikalt ja vaid Ameerikalt nõuab ta avatust, tema enda organisatsioon on aga kaugel sellest. Kummaline ühepoolne värk. Jätkaku valgustamist - valgustamine on hea, kui see "vaba maailma" vabadust pikaajalisest perspektiivist praegusest rohkem piirama ei hakka, sest selles loos on paradoksaalsust küllaga.

Mis siis, kui Assange'i ponnistuste tulemuseks saab olema see, et väheseid ühiskondi, kus praegu on suhteliselt palju ajakirjandus- ja arvamuseavaldamise vabadust, tulevikus info vaba levi just rohkem piiratakse? Maailm vajab endiselt Ühendriike ja mida vabamana, seda parem. Et oleks vähemalt üks kants, sest Euroopa on Ameerikast tegelikult ikka nadim neis asjus.

Piirideta ajakirjanikud juhivad tänavu jälle tähelepanu ajakirjandusvabaduse olukorra halvenemisele Euroopa Liidus - piirkonniti.

Wikileaks ei ole meediaorganisatsioon, vaid peamiselt ühe riigi kohta informatsiooni lekitaja, millest valdav osa on niigi teada nendele, kes jälgivad maailmas toimuvat. Ainult üksikud lood on olnud haamrid, näiteks lugu sellest, kuidas ameerika helikopteripiloodid tapsid inimesi, keda nad ei oleks tohtinud tappa. Et jänkide diplomaadid Putini ja Medvedevi Batmaniks ja Robiniks ristisid on vallatu ja naljakas, aga mitte mingi megasaladus.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP