RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 11. detsember 2010

ÜKS VANEM SÕLTUMATU INFOKESKUSE TEADE

Nüüd, kus Riigikogu [Õigemini - kohaliku EL-u provintsi volikogu. Iseseisva riigi mängimist jätkatakse vaid rahva lollitamiseks.] valimised lähenevad, on aeg meenutada eelnevat.
_______________
Ilves: Riigikogule omane saadikute häälte ülekandmine on vastuolus põhiseadusega Trüki E-mail
31. august 2010

SI-228

Vabaduspartei-PK revisjonikomisjoni esimees Matti Ilves saatis õiguskantslerile avalduse, mis on seotud häälte ülekandmisega Riigikogu valimistel.

"President Konstantin Päts ütles kunagi, et rahvas on haige. Meie riigikogu ja erakonnad aga arvavad, et rahvas ei oska valida, ning on läinud otseselt põhiseaduse rikkumise teele, mis väljendub RIIGIKOGU VALIMISE SEADUSES § 37(6). Selline põhiseaduse rikkumine riivab minu ja ka kõigi valijate õiglustunnet." leiab Matti Ilves oma avalduses.

Valimisseaduse §37(6) käsitleb häälte ülekannet ja kompensatsioonimandaate Riigikogu moodustamisel. Häälte ülekande puhul on inimestel sisuliselt võimalik valida vaid partei nimekirja ja kõik. See tähendab seda, et antud hääled lähevad rändama erakonna nimekirjas eespool asuvatele kandidaatidele.

See on vastuolus põhiseadusega, kus on kirjas, et valimised on otsesed. Põhiseaduse § 60 ütleb: „Riigikogu liikmed valitakse vabadel valimistel proportsionaalsuse põhimõtte alusel. Valimised on üldised, ühetaolised ja otsesed." Häälte ülekande ja igasuguste järjestusmeetodite kasutamine rikub otseselt Põhiseaduse § 60 ja see võimaldab ka parlamendivalimistel panna nimekirjad kokku partei kontorites, ning loob hea pinnase partokraatia tekkeks. Häälte ülekandmine võtab kodanikelt sisuliselt valikuvabaduse ja moonutab valimistulemusi just isikute osas.

Järjestusmeetodeid, millel kokkupuudet häälte ülekandmisega, kasutatakse parlamendivalimistel vaid vähestes riikides: Austraalia senat (alternatiivne hääl = üksik ülekantav hääl (ÜÜH) ühemandaadiringkondades), Fidži (alternatiivne hääl), Iirimaa (ÜÜH), Kiribati (Borda Count), Malta (ÜÜH), Nauru (modifitseeritud Borda Count), Paapua Uus-Guinea (alternatiivne hääl), Sloveenia (ungari ja itaalia vähemuste esindajatel Borda Count). Levik Vaikse ookeani riikides on seostatav Austraalia mõjuga selles piirkonnas.

"Ammu oleks aeg kaotada häälte ülekandmine valimistel, mis ei ole demokraatlik ja ei arvesta valijate tahteavaldusega," märgib Matti Ilves ning palub õiguskantsleril kasutada kogu mõjuvõimu, et viia Riigikogu valimiste seadus vastavusse põhiseadusega.

Allikas: Matti Ilves

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP