RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 14. jaanuar 2011

NSBLOGI - Avanev elektribörs: tavainimese raha suuräri tasku

Posted in nsblogi@politician.com on 13. jaan 2011 by Maximus Germanus Meridius
Elektrienergia Suurtarbijate Liidu juht Tiit Kolk esitas hiljuti oma arvamusloos küsimuse, et kui riigi( maksumaksjate) poolt Eesti Energiale tehtavate investeeringute tulemusena ei saa me odavamat elektrit, milleks neid investeeringuid siis vaja on? Minu arvates vägagi õige küsimus.
2010. aastal avanenud vaba elektriturg(st suurtarbijatele ja peagi ka tavatarbijale pealesunnitud börsikauplemine) tegi kõigile hästi selgeks, et elektri hinda Eestis ei kujunda Eesti Energia ega konkurentsiamet, vaid nn vaba turg ja börs Nordpool ehk spekulantide suva. Sai selgeks ka, et isegi, kui Eesti Energia täisvõimsusel toodab, ei ole elektri hind madalam kui siis, kui ta toodab poole võimsusega.
Nordpooli elektriturg on nii suur, et ka siis, kui kogu elektritootmine Eestis ära lõpetada, väheneb tootmine sellel ühisturul vaid tühise protsendi võrra. Ja vastupidi, kui keegi suurtest tegijatest oma jaamu põhja pool remondib, on meie elektri hind laes sõltumata Eesti Energia töösolevate katelde arvust, väidab Kolk.
Seega investeerijatele ehk maksumaksjatele see ära ei tasu, sest hind ei lange. Hind püsib kõrge suuresti seetõttu, et börsil kujunev kõrge hind võimaldab suurärimeestel ja spekulantidel võtta hiigelkasum.
Detsembris 2010 kirjutas Dagens industri: Rootsi energiamahukaimad tööstused piiravad tootmist ja siunavad energiatootjaid ning valitsust, mis ei suuda tagada mõistliku hinnaga elektrienergia kättesaadavust.
Praegu on Rootsis töös vaid 66% installeeritud elektritootmisvõimsusest, sest kasumit jahtivad elektritootjad ei tööta täisvõimsusel.
Järelikult on tegu taas ühe suuräriga, mille läbinisti ausad poliitikud energia sõltumatuse loori taha peitnud.
Riik saaks soovi korral hoida elektri hinda tunduvalt madalamada loobudes ahistavatest energilepingutest, pikendades Narva katelde tööiga ja määrates kilowatt/tunnile riiklik piirmäär. Seda aga EL isandate ja kasumisoovijate soovil marionetlusest pakatav võim ei tee.
Siit ka soovitus: ära vali populistlikuid suurparteisid!
Allikad:Dagens Industri, ap3, T.Kolk, NSB

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP