RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 17. jaanuar 2011

TMS: Taani kohus lubab Lissaboni lepingu ratifitseerimise vaidlustada

11. jaanuaril 2011 otsustas Taani ülemkohus, et 35 Taani kodanikku peavad saama loa kohtusse kaevata Taani peaministri ja välisministri asjas kas viis kuidas Taani valitsus Lissaboni lepingu ratifitseeris oli seaduslik.

35 kodanikku süüdistasid Taani valitsust Taani põhiseaduse §20,2 rikkumises, sest valitsus ratifitseeris Lissaboni lepingu nii ilma viie kuuendiku häälteenamuseta Taani Parlamendis
Folketinget'is kui ka häälteenamuseta rahvahääletusel.

Ülemkohus jõudis otsusele lubada asi kohtusse otsustamisele alles peale 30 kuulist vägikaikavedu 35 kodaniku ja valitsuse vahel, kus viimane väitis, et kodanikel puudus selline õigus kuna neil ei olnud legaalset (õiguslikku) huvi antud küsimuses.

Otsus tähendab, et 35 kodanikku saavad nüüd anda asja kohtusse. Samuti peavad peaminister ja välisminister tasuma osa 35 kodaniku õiguskuludest samal ajal kui kodanikud ise peavad ikkagi tasuma märkimisväärse summa.

35 kodanikku esindav jurist, õigusteaduste doktor professor Ole Krarup, kes varem Taani Rahvaliikumist Euroopa Liidu vastu esindas Euroopa Liidu Parlamendi liikmena, kommenteerib: ” See otsus on väga oluline signaal valitsusele ja Folketinget-ile, et Põhiseadust on vaja austada, samuti on otsus võiduks demokraatiale”.

Hagejad tagavad nüüd asja kohtusse jõudmise. Asi lõppeb otsusega kas Lissaboni lepingu ratifitseerimine Taanis oli seaduslik või mitte.

Lisateabe saamiseks pöördu:
Helge Rørtoft-Madsen telefon 0045-26825562 või e-kiri: roertoft@hotmail.com
www.lissabonsagen.dk

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP