RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 24. aprill 2011

Käibemaksu alandus hindu alla ei vii

Posted in nsblogi@politician.com on 21. apr 2011 by TAAVI.R.
Sotsiaaldemokraatide ja ka meedia juhtkirjad kutsuvad hoogustuva toiuduhinna tõusu peatamiseks kasutama käibemaksu alandust. See mõne protsendiline käibemaksu alandus aga ei alandaks toiduhindu mitmel põhjusel. Esiteks on inflatsioon tunduvalt suurem, kui antud protsendist võimalik hinnaalandus ja sedagi eeldusel, et kaupmehed on ausad ega ei tõsta kasumi nimel hindu. Viimasesse usub täielik utopist. Teiseks oleks alandus niivõrd pisike, et keegi ei tunneks selle (ajutist) efekti.
Mida siis teha? Arvestades olukorda, kus elatustaseme-hinnataseme suhe on viinud olukorra enamus majapidamistele talumispiirile, on lahenduseks vaid riigi poolne sekkumine. Kuniks pole oma koduturu vajadused tagatud ülioluliste toormetega, mida me ise suudame toota, siis ei tohiks taga õhutada ka toorme liigset väljavedu. Selleks on võimalus kehtestada kaitsetollid ehk nt tonnaasi määramine, millisest toodangu mahust alates võib alustada eksporti. See lööks jalad alt kaupmeeste spekulatsioonil ja raskendaks kordades võimalust tõsta valimatult hinda, sest põhjendusi selleks ei jagu.
Mõistagi tuleb ka tootjale tagada läbi konkurentsiametile antavate volituste väärikas hind ning nt põllumajandustoetuste jagamisel tuleks arvesse võtta ka seda palju on tootja suutmas oma toodangut võrreldes varasemaga suurendada.
Täna on isegi 84 miljoniline kõrberiik Egiptus olnud edukam mitmete hinnalöökide pehmendamisel, kui Eesti. Kuniks jääme ootama, millal liberaalvõim midagi tegema hakkab, on ennem enamus rahvast surnud. See on nende utoopia nägemusega vastuolus, kuid peapõhjuseks on see, et neil pole selleks lihtsalt nö mune. Seetõttu tuleb see jõuk kukutada.
Allikas:  http://staap02.wordpress.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP