RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 24. juuni 2011

EESTI MEEL: Juunipööre telemaastikul

On märke, et rahvas pöördub ERR-i teletoodangust ära. Miks? Vahest seepärast, et telekavast ei õhku rahvus-TV väärilist ülevust, uhkust ja hoolivust. Eriti maotu on suvise kava sisustamine KGB-liku meelelahutusega. Ja nagu oleks sellest veel vähe — massiküüditamise LXX aastapäeva saateõhtute (ETV1+ETV2) summa kukkus välja rüve kui moraalioksendus.

  • Küüditatute mälestuspäeva õhtul 14. juunil rajas ETV1 pompöösse, ent silmnähtavalt odava küberreaalse memoriaali aeglaselt liikuvaist raudtee-liipritest (=10), millele kohale kuvati kommuvõimurite ja NKGB küüdiohvrite kaugusse kaduvad nimed (10000+)…
  • Samal ajal kiitis ETV2 rubriigis "Väärtuslikke ajastupeegeldusi a-test 1967-1980" eestlasist raudtee-ehitajaid Ida-Siberis ja nende kommunistlikku töösangarlust 1980. a valminud saatega «BAM 520km»!
  • Küüditatute nimede ekraniseerimine ETV1-s oli vaevu lõpule jõunud, kui äkki sadas kaela Standartenführer von Stirlitzi "kultussarja" reklaam (vt)…
  • Ka-ge-beelikku totalitarismi-unelmat kujutava sarja — «Seitseteist kevadist hetke» (17KH) — 2. jagu näidati sel õhtul, kui 70a eest loomavagunid juuniküüditatutega üle N Liidu piiri vurasid!
  • Sama sarja eelviimast, 11. jagu näidatakse omakorda päeval, kui 20a eest kuulutati välja Eesti iseseisvuse taastamine!
Adolf Hitler (Fritz Diez) 17KH-s
Mainitud reklaamis lubas sobivalt NKGB kõrilõikaja moodi häälega ETV teadustaja:
Legendaarne Max Otto von Stirlitzi tegelaskuju pani omal ajal harduma daame ja innukalt kaasa elama mehi. «Seitseteist kevadist hetke» kolmapäeviti kl 22 Eesti TV-s!
17KH — selle suve punaroim. Sari jõudis 8. juunil ETV põhikanali ekraanile ja sisustab me suve kuni augusti lõpuni. Milleks? Nii ühitab ETV tahes või tahtmata ajalooliselt oluliste aastate 1941 ja 1991 suvemälestusi (N)KGB heroiseerimisega. Kas selles väljendub ERR-i arusaam pluralismist? On selline massiroimarite ja nende ohvrite "lepitamine" (loe: küüditamine) ühe rahvusliku (?) telekava raamistikku mõeldudki irvituseks meie lähiajaloo üle? Või ei hooligi keegi riigieelarvelise telepäeva vaatajale jäävast üldmuljest? Saated korjuvad, kuhjuvad ja voogavad omasoodu, kavatsematult ja saatekava kui niisugune on jäetud saatuse (isevoolu) hooleks?
Võib ju väita, et TV-s ei töötagi kedagi, kes vaataks saadete ja programmide paiknemist üldrežissööri pilguga ——— et toimetused töötavadki üksteisest sõltumatult ——— ammugi ei tea ETV kumbki kanal, mis teine kavatseb –—— et ETV-2 pandi käima ilma vajaliku rahalise katteta ——— et nii ei saagi sest kujuneda rohkem kui sovetinostalgia kanal ——— nii täidetaksegi see propagandavalest tulvil toodanguga nõuguaja arhiividest ——— ja miks mitte vanu häid ja ilmatukuulsaid vene mängufilme korrata? ——— ega's paremad ole ka n-ö oma ajaloo-filmid nagu «2 päeva Viktor Kingissepa elust» (5. VI 2011 ETV-2)… Jne, jms.
Miks ERR peab KGB sarjade näitamisega tegema Venemaa riigi- ja varikanalite, Rossija, Kontinent-E ja Teleklubi tööd. Ja kui tõesti tunnetate vajadust — Jumal hoidku! — mitte kaasa aidata, vaid nendega publiku pärast konkureerida, siis… Kas 17KH koht peab olema ETV põhikanalil? Ka soomlased näitasid 17KH-d mullu, aga seda mitte YLE-1, vaid YLE-Teema saatekavas. Kuidagi vägisi kipub tekkima kahtlus, et sotsialismileeri filmide kultusrubriigi munemine ETV-2 kanalisse, alustades Poola RV telesarjast «Neli tankisti ja koer» jaanuaris 2011, oli ühtlasi üldsuse vastupanuvõimet kompiv eelproov enne punafilmide kolimist riigi-TV põhikanalile.

Igal juhul on enam kui kindel, kes on selle filmi taas-maaletoojad. Need ei ole mitte sinisilmsed noored, vaid Tallinna kopitanud telemaja sovetiaegne kaader. Eks võiks eestimeelsenagi püüda aru saada ERR-i juhtkonna kõlbelisest paadumusest — ei ole midagi parata — seal on kriminaalseid (nagu Jõesaar) ning vene teabe—tõmbeväljas elavaid (Tomberg) isikuid, kel pealegi vere- ja/või võimusugulust gebistide ning nende eripropagandaga (TammerkTreufeldt)… Me mõistame teid, aga… Ehk võiks ikka vähe viisakam olla teiste, endast puhtama taustaga inimeste vastu!? Pidage rahvast, publikust niigi palju lugu kui endast! Hei, see tuleks ju teile kasuks: teie hiigelpalgad võivad muidu ohtu sattuda! Mis siis, kui ERR-i kanalite vaadatavus ja maine känguvad edasi. Nii jätkates ei saa ju välistada, et lähitulevikus ETV osatähtsus telemaastikul kukub kümnendikust allapoole. Kuidas seesuguses (5… 10%-se publikusegmendiga) väljavaates riigieelarve rahaeraldisi, so rahva kukil elamist õigustada?

Eesti TV järsk langus. Riigieelarvelise ringlevi süümetus ja peataolek ei saa head vilja kanda. Delfi uudisteportaal avalikustas hiljuti tõiga, et ETV-d vaadati juuni alguses isegi vähem kui idanaabri poolt Eesti teleturule suunatud venekeelset surrogaat-telekanalit PBK (Delfi.EE 19. VI 2011). Ükskõik kuis Hanno Tomberg ERR-i juhatusest neid tulemusi ei alavääristaks, pole siiski kõne all arvamus- ega päeviku-uuring, vaid karm tõde ja selle taga on tundetu riistvara.

Tegemist on nimelt telemõõdiku 1.-15. juuni näitude kokkuvõttega TV-kanalite vaatamisaja osakaalust kanalite kaupa. Märkigem, et siinsed muulased vaatavad telerit päevas mõnevõrra (25%) kauem kui kombeks põlisrahval, ent allpool on vaetud kõigi kontroll-televaatajate summeeritud eelistust. Andmed on saadud otse TNS Emori telemõõdikutelt, mis on paigaldatud üle Eesti rohkem 600 televaataja juurde 275 kodusse ja mis näitavad sekundi täpsusega, millal ja mis kanalil või kas teler üldse mängib. Need mõõdikuga varustatud vaatajad moodustavad Eesti demograafilise mudeli, mis vastab eestlaste, pealinlaste, muulaste, noorte jne proportsioonile elanikkonnas.

Emori tänavu mais valminud telepubliku-uuringu järgi oli ETV-1 vaadatavus seni Kanal-2 (K-2) järel II kohal, kuid juunikuu esimesel poolel langes tervelt 2 kohta allapoole ja maandus IV kohale Viasati eestikeelse TV-3 ja venekeelse PBK järele.
Eri kanalite osa (%) Eesti publiku ajakavas 5 kuu keskmise ja juuni alguse näitajaga (TNS Emor/Delfi)

Viimase paari aasta jooksul oli ETV-1 telepubliku ajakavas üldiselt 14% ja 20% vahemikus, kusjuures vaadatavuse mullune näitaja oli keskmiselt 15% (vrd PBK 11%-ga); erandlikult vilets oli ETV-1 vaadatavus vaid mullu juulis—augustis, vastavalt 12,5% ja 11%. Mullu juunis oli ETV-1 osatähtsus 16% (PBK 10,5%) ja so selgelt üle praegusest juunist ehk täpsemalt — käesoleva kuu esimesest poolest. Ja mis peamine — ETV osatähtsus Eesti keskmise televaataja igapäevases ajakavas pole seni, enne tänavuste näitajate juunipööret PBK-le veel alla vandunud. Probleemi ei ole mõtet veeretada seejuures venelaste PBK-le, mis püsib stabiilselt oma nišis. See on sootuks teine lugu:
Me oleme ETV drastilise allakäigu ja (moraalse) pankroti poole veeremise tunnistajad. Seda kinnitab meile Eesti riigieelarvelise põhikanali kolisev langus nii menukuse kui vaatamisaja osas (eri näitajate võrdluses -37% kuni -41%)
Telepubliku ülevaade kuni maini 2011 (TNS Emor)
Eesti TV-2 osa vaatamisajas on jäänud tänavu 1,5% ja 3% vahele, mis jääb kindlalt alla 3 tähtsama Venemaa TV- (PK, RTR, NTV+) või nende sõsarkanalite näitajaist Eestis. Objektiivselt ETV-2 enda olemasolu veel õigustanud ei ole, on seni pigem rahvustelevisiooni demoraliseerinud, andes vaevalt tulevikulootust.
Allikas:  http://eestimeel.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP