RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 21. juuni 2011

ISEKIRI: Vene eeter ilma Saksa Laineta


Kokkuhoid sunnib lääneriike jätkuvalt hülgama nii lühilaine-eetrit kui Külma sõja aegset kuulajaskonda. Lootus on internetil ja tihedamal koostööl sihtmaadega...

Alles 3 kuu eest katkestas venekeelse ringhäälingu-tegevuse Briti Ringlevikorporatsioon (BBC). Ameerika Hääl (VoA) lõpetas oma vene saatekava kolm suve tagasi ja ilmselt teeb sama mandariinikeelsega tänavu sügisel (2011). Nüüd teatas Deutsche Welle (DW) sakslastele omase järsu kategoorilisusega ja üsnagi ootamatult, et peatab 1. juulist venekeelsed ringhäälingu- ja veebisaated. Igaveseks. Nii kaob lühilainetelt (LL) õige pea see viimanegi ametlik välishääl Läänest, kes Külma sõja eetris venelasi Kremli kiuste vaba teabevooluga kostitas.

SAKSA LAINE SAKSASTUB. Saksa Laine globaalset (vt pressiteateid sks, ingl keeles) ja vene-strateegiat aastail 2010-2013 muudeti DW ringlevi-nõukogu 10. VI 2011 istungil väidetavalt selleks, et säilitada löögivõime niihästi dünaamilises globaalmeedias kui ka võitluses rahvusvahelise üldsuse tähelepanu eest. Edaspidi püütakse kohaldada eri meediume paindlikult, kooskõlas sihtmaa nõudluse, ühiskondlik-poliitiliste ja meediaturu tingimusiga. Saksa Laine struktuur peaks reformi järel saama vähem väljundi- (ringhäälingu-/TV-/veebi-) ja enam teemapõhiseks. Keelte osas kaldub pearõhk saksa keelele. Teles kasutab DW ära oma sat-TV olemas olevad võimalused, pakkudes üleilmselt kaht telekanalit igasse piirkonda nii, et vaatajail on valida saksakeelse ja veel ühe programmi vahel, mis keskendub piirkondlikult levinumale maailmakeelele peale saksa keele, ja nimelt inglise, hispaania või araabia keelele.

Ringhäälingus laskub DW põhirõhk arengumaile ning muudatused ei riiva seega üksnes vene kuulajaskonda, kellega suhtlemine algas 1962 ja võinuks tuleval aastal jõuda poolsajandi tähiseni. Lähipäevil lõpetavad sakslased LL-saated ka saksa, pärsia, indoneesia keeles. Põhja-Ameerika peab juulist 2011 leppima DW veebiplatvormi otseülekannete, taskuhäälingu ja arhiiviga; samu teenuseid tagatakse mobiilseadmeile.

LÜHILAINE… on praktiliselt maha kantud — so ülimalt tähenduslik, globaalne signaal, kuna DW oli digitaalsete kauglevisaadete (DRM) katsetajate esirinnas… Novembrist 2011 jäävad alles, niisiis, (a) Aafrikasse suunatud, sh portugali-, prantsus- inglis- ja muukeelsed LL-saated; samuti (b) Aasiasse suunatud mandariini, dari, puštu, hausa ja urdu LL-saated. Sri Lankal ja Portugalis asunud LL-jaamad hüljatakse. Kesklainel (KL) lõppesid DW vene saated läinud aastavahetusel. Lineaarmeedia arvelt kokkuhoitud raha voolab edaspidi uue meedia valdkonda.

Saksa Laine vene saadete peatoimetaja, ühtlasi ka DW Ida-Euroopa ekspert Ingo Mannteufel lubab samas, et…
Venemaa on endiselt DW üks olulisemaid sihtpiirkondi (...) Rõhutan, et ringhäälingu ja isegi veebiaudio lõpetamine ei tähenda veel sugugi seda, nagu poleks Venemaa enam DW-le oluline. Vastupidi, meie sihiks on kinnitada kanda venekeelsel meediaturul. Venemaal on meil juba häid veebipartnereid — need on Lenta.RU, Rambler, Yandex, InoSMI, Newsru.Com, Business-FM jne. Ja koostöö nendega laabub. Reformidega ei kaasne eelarve-kärpeid (...) Meil pole kavas vähendada ei personali ega vabakutseliste honorarifondi…

/Россия остается одним из важнейших целевых регионов для DW (…) Еще раз подчеркиваю — то, что мы сейчас сокращаем вещание на русском языке, аудио и в интернете, – не значит, что Россия не важна для DW. Наоборот, наша цель – укрепить свои позиции на русскоязычном медиарынке. У нас уже есть в России самые хорошие интернет-партнеры – это Лента.РУ, Рамблер, Яндекс, inoСМИ, Newsru.Com, Бизнес-ФМ итд. С ними мы очень хорошо работаем. Реформы не предусматривают сокращение бюджета редакции (…) Мы не собираемся сокращать штат сотрудников или фонд фрилансеров…/Vt Ingo Mannteufeli 18. VI 2011 intervjuud RL-ile
Saksa Laine vene toimetusel oli viimati paarkümmend koosseisulist ja sama palju vabu kaastöölisi.

VÄIKE KAOTUS KA EESTILE. Eesti riigiraadio on seni vahendanud kord nädalas 15-minutilisi DW vene saateid oma venekeelse programmi ERR-4 kaudu ning tootnud aastail 1999-2009 koostöös ER(R)-iga 45-minutisi eestikeelseid (tõlke-) saateid «DW tund», mis kõlasid mäletatavasti Vikerraadios (ERR-1)

Saksa Laine vene saated on Külma sõja ajal ning ka pärastpoole osutanud oma seisukohavõttude ja rõhuasetustega palju suuremat Eesti-sõprust kui nt venekeelne BBC.
Allikas: http://isekiri.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP