RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 27. juuni 2011

TRIIN TOOMESAAR: SEE MILLEST EI RÄÄGITA EHK TEGELIK MAKSUKOORMUS

Valitsuserakonnad Ansipiga eesotsas on ikka hõisanud, et meil on madalad ühetaolised maksud, mida kogu maailm tegelikult salaja endale eeskujuks võtnud on. Reaalsus on aga see, et Eestis on üks Euroopa suurimaid tegelikke maksukoormuseid – tulumaks on küll võrdselt madal kõigile (sealjuures on võit suurim just eliitklassi jaoks), tõepoolest, aga siia juurde panna kõrge sotsiaalmaks (mida - olgu - n.ö maksab tööandja) ning üüratu käibemaks, pluss mitmed kõrged aktsiisid. Teisisõnu – populistliku tulumaksulangetamisega ning hea samariitlasemängimisega on Ansip tuima näoga vaesemat ning keskklassi nöörinud. Tänasel päeval on sellele tähelepanu juhtimas ka euroliidu juhtkonda ühendav Euroopa Ülemkogu. See on tuntud tõde, et kaudsete maksude (nt mh käibemaks ning aktsiisid) tõstmisega tehakse liiga just vaesematele inimestele. Meie valitsus seda oma retoorikas aga välja ei too – sest just madal tulumaks on see, mille abiga kogu ühiskond õitsiline saab. Aspekt, et miinimumpalka saav inimene on tänasel päeval sunnitud kogu oma palga esmavajaduste rahuldamiseks ära tarbima ning selle tarbimise eest riigile lõivu maksma (käibemaks + kütuseaktsiis, mis lisaks bensiinihinnatõusule kajastub ka kaupade ja teenuste hindades jne), ent kõrgemat palka saav isik saab mh raha säästudeks kõrvale panna (selle pealt makse ei koguta), sõita Soome ostlema (jah, seal on hinnad odavamad kui Eestis) ning maksta sealne madal toiduainetekäibemaks hoopis Põhjanaabrite riigieelarvesse jne.
Protsentuaalselt maksab vaene eestlane riigile oma tuludest rohkem tagasi kui rikas - "aga tulumaks on meil madal!" See, et ühiskond üha enam kihistub, vaesed jäävad vaesemaks ning rikkad saavad rikkamaks, pole probleem. Kui eeltoodud artiklist on võimalik lugeda, et EL-i liidrid meie „mitteeliiti“ nöörivat maksusüsteemi kohendada soovitavad, siis Ansip oma põgusas ülevaates sellest isegi ei piuksata. Ja siis me küsime, miks lähevad inimesed Soome koristajateks, ehitajateks jm lihttöölisteks. Sest kokkuvõttes jääb Soome „jubekõrgeid makse“ tasudes ikkagi proportsionaalselt rohkem raha kätte kui Eestis ja sealjuures saab edasi elada Soome standardi järgi...Kas valitsus reageerib Euroopa soovitustele? Kas tõstetakse nt tulumaksuvaba miinimumi? Kas muudetakse tulumaks astmeliseks? Kas viiakse toiduainete käibemaks 5%-le või vähemalt 9%-legi? Või vaikitakse, jätkatakse tulumaksu langetamist, kaudsete maksude tõstmist, jõuka eliidi poputamist ning madalapalgaliste ja keskklassi tegeliku maksukoormuse kasvatamist?
Allikas: http://usk-lootus-armastus.blogspot.com/
Esialgne allikas: SIIN

7 kommentaari:

Anonüümne 27. juuni 2011, kell 15:57  

Noh aga eks Ansip ju tegi seda mida tema sihtrühm ootas, iseasi on see kui tavaline tööl käiv inimene arvab et ka tema on reformi ja Ansipi sihtrühm aga jah miks peakski reform ja Ansip rumalat inimest valgustama et nemad ikka ajavad eelkõige rikkama klassi huve ja et nende retoorika on tegelikult õige aga lihtsalt pole suunatud enamusele eestlastele.

Ütleks nii et see mida inimesed valimistel soovisid seda nad ju ka said ja siin on süüdistada ainult iseennast.

Matti Ilves 27. juuni 2011, kell 16:43  

Jah, nii see on.

Anonüümne 27. juuni 2011, kell 20:30  

A kas peamine minister ei pea mitte andma teatavat vannet, et teenib riiki, mitte sihtühmi? Selge muidugi see, et ausus on naerukoht, mis puutub poliitikasse, aga no kasvõi sedasi väliselt :)
Isegi reamees annab vastava vande. Kas tõesti peaminister võtab lihtsalt äri - vabandust - riigi üle ja laseb oma suva järgi edasi?
Vot ei tea, pole poliitik :)

Matti Ilves 27. juuni 2011, kell 20:33  

Peaminister, kõik ministrid ja riigikogulased annavad loomulikult vande, lugege siit:
http://rahvuslane.blogspot.com/2011/06/matti-ilves-eesti-riiki-ei-ole-enam.html

Triin Toomesaar 28. juuni 2011, kell 20:13  

Hea blogimistava juurutamiseks ning õigluse mõttes viitan ka päris esialgsele allikale:

http://tritoom.blogspot.com/2011/06/valitsuserakonnad-ansipiga-eesotsas-on.html

Matti Ilves 28. juuni 2011, kell 22:02  

Tänan tähelepanu juhtimast, ma esialgu ei märganud allikat. Nüüd konrollisin ja viide on täiesti olemas, vabandan.

Anonüümne 29. juuli 2011, kell 17:39  

Ma olen aru saanud,et reformi erakond esindab sisuliselt "uue maailmakorra" poliitkat(vaadake youtubist Georg Bush seniori kõne 1991.a ÜRO konverentsil). Sisuliselt juba praegu on näha,kuidas valitsus avalikult räägib,kui hea oleks rakendada totaalset kontrolli režiimi koos õigusega jälgida,kõiki ja kõike,meie ohutuse tagamise ettekäändel. Majanduspoliitikas lähtutakse korporatsioonide ja äriühingute huvidest,ehk oleme ameerikaliku demokraatia võtnud omaks selle halvimates vormides(loe: parimad seadused,mida raha eest on võimalik osta).



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP