RAHVUSLANE

Rahvuslane

neljapäev, 11. august 2011

ISEKIRI: Külm sõda korea moodi, I


Vaenulik naabrus ärgitab Lõuna-Korea valitsusvõime tsenseerima internetti — Ameerika Hääle (VoA) videreportaaž.

Me teame totaalset eetrisummutust, rahvusvahelist postitsensuuri jt teabevoolu piiramise rahuaegseid nippe sovetajast hästi. Kõiki neid jm rakendab nn rahavdemokraatlik vabariik Korea poolsaare põhjaosas juba oma kuus kümnendit.

Ületamaks kommunistliku Korea teabetõkkeid on lõunast üle 38 paralleeli demarkatsioonijoone edasi antud valjuid ruuporisaateid ja lennutatud õhupallidega lendlehe-lademeid. Viimse paari aastaga on külm sõda poolsaarel jõudnud ka internetti ja pärdeid püstitab seekord — demokraatlik Lõuna-Korea!

Kuigi keskmisel põhjakorealasel praktilist veebikogemust pole, on siiski Pyongyangil võimekaid löögirühmi ja/või isehakanud partisane n-ö vaenalase tagalas. Takistamaks punast kihutustööd, on Lõuna-Korea valitsusvõimud sulgenud veebikülgi ja kustutanud -kommentaare seadusetähe alusel, mis keelustab valeandmete levitamise ja riigivastase tegevuse. Üleilmse arvutivõrgu kasutajad peavad Lõuna-Koreas end nüüd ka tuvastama tegeliku nime või isikukoodiga.

Ameerika Hääle Sŏuli-kirjasaatja Steve Herman ei saanud intervjuusid Lõuna-Korea küberpolitseinikelt — Sidestandarite Komisjonilt ega Politseiametilt, kuna mõlemad ametkonnad keeldusid kommentaaridest. Nii piirdus usutelu paari kohaliku meediaaktivistiga.
Lõunakorealased on ju kogenud, et olla üle Korea RDV tobedast propagandast…
… leidis üks Blateri-nimelise digikommuuni esindaja Kim Sangbum. Ent on ka valitsuse vastusammude toetajaid. Nii peab Internetimeedia Liidu endine juht veebi-ajakirjanik Jeon Kyoung-Woong Pyongyangi-meelsete tegevuse tõkestamist vajalikuks, sest nood pole sugugi nii süütud:
Põhja-Korea režiimi toetajaid on ka lõunas olemas ja osa neist peab ühendust Põhja-Korea luurerühmadega, mistap Lõuna-Korea valitsus on-line-sisule piiranguid seabki.
Teadmiseks: Teemakohane video on aegumise tõttu postitusest eemaldatud. VoA toodab TV-saateid aastal 2010 keskmiselt 43 tundi ööpäevas.
Lisaks: Külm sõda korea moodi, II
Allikas: http://isekiri.blogspot.com/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP