RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 12. detsember 2011

Analüütikud: Putin võib Medvedevi koos Ühtse Venemaaga kõrvale heita

Pühapaev, 11 detsember 2011 11:50 Kolmandat korda Venemaa presidendiks kandideeriv Vladimir Putin võib nii Ühtse Venemaa kui ka selle partei esinumbri riigiduuma valimistel Dmitri Medvedevi üle parda heita, arvavad mitmed analüütikud.

Ülevenemaalise Rahvarinde koordinatsiooninõukogu istungil pühapäeval määras Putin enda valimisstaabi juhiks 75-aastase filmirežissööri Stanislav Govoruhhini ning formuleeris selgesõnaliselt ka enda valimisplatvormi, mis on orienteeritud mitte võimupartei, vaid kogu rahva toetusele. Distantseerumine Ühtsest Venemaast ja skandaalidest valimistel räägib ilmselt tähtsusest, mida peaminister omistab tõsiasjale, et ta ise valimiskampaanias formaalselt ei osalenud, partei aga saavutas madala tulemuse valimisnimekirja eesotsas olnud Medvedeviga, kirjutas Nezavisimaja Gazeta.

"Iga inimene distantseerub häbist," ütles intervjuus ajalehele Globaliseerumisprobleemide Instituudi juht Mihhail Deljagin. "Ning nüüd võib Putin rahulikult mitte teha Medvedevist peaministrit. Sellepärast, et Medvedevile oli peaministri koht lubatud üksnes tingimusel, et Ühtne Venemaa näitab head tulemust. Aga okupeeritud Moskvat, mille kohal mürisevad sõjaväekopterid, kus sõiduteel on sisse seatud sisevägede staabid, on raske nimetada kodanike vabast tahteavaldusest kokkuvõtete tegemise platvormiks. Kuulduste järgi on pealinna isegi toodud mingid Ramzan Kadõrovi väed... Kes ei ole, muide, kuidagi reageerinud neile teadetele internetis. Putinil on tarvis kõigest sellest eemale hoida."

Leht märgib, et eile toimunu avas võimu plaanid selle aasta mais moodustatud rahvarindega – Putin "tõi tagavarateelt välja oma soomusrongi. Ei olnud vaja oodata 24. septembrit, millal tandem tegi teatavaks oma otsuse. Neil vaatlejatel, kes ütlesid, et rahvarinne oli loodud presidendivalimiste tarvis, oli õigus."

Medvedev on uus patuoinas

Šotimaa Kuningliku Panga (RBS) arenevate turgude uuringu juht Londonis üles agentuurile Bloomberg, et Medvedevi asemel võib Putin määrata peaministriks endise rahandusministri Aleksei Kudrini. President tagandas oktoobris Kudrini, kellel on investorite seas kõrge maine, kuna too oli kritiseerinud kasvavaid sõjalisi kulutusi ja hoiatanud, et riigi kulutused on maailma praegust majandussituatsiooni arvestades jõudnud kriitilisele tasemele. .

Kuigi Putin on Medvedevit premeerinud lojaalsuse eest tema nelja-aastase valitsusaja jooksul, võib Venemaa liider saada kasu tema asendamisest peaministri kohal tugeva isikuga, kes suudab valitsust juhtida, arvab Moskva Carnegie Keskuse analüütik Maria Lipman. Medvedevi võimalike asendajatena nimetas ta presidendi administratsiooni juhti Sergei Narõškinit ja esimest asepeaministrit Igor Šuvalovit.

"Vladimir Putin veeretab süü võimupartei lüüasaamise eest valimistel enda soosikule. Putin ei vaja enam Medvedevit," kirjutas Saksa ajalehe Die Tageszeitung alaline autor Klaus-Helge Donath.

Lehe sõnul ei taha Venemaa peaminister võtta endale vastutust Ühtse Venemaa lüüasaamise ja valimistel manipuleerimise eest, milles teda süüdistatakse. Tema presidendiks tagasivalimise jaoks 2012. aasta märtsis võib tema lähedus Ühtse Venemaaga, mille opositsionäärid nimetasid enne valimisi ümber "sulide ja varaste parteiks", muutuda ohtlikuks koormaks.

Sellel foonil saab patuoinaks ei keegi muu kui Medvedev. Nüüd on tema saatus otsustatud, arvab autor. Riik vajab uusi liidreid ja Medvedeviga peaministri kohal ei suuda Putin rahvast veenda enda püüetes alustada kõike puhtalt lehelt.

Donathi sõnul on Putin hakanud valitsevat parteid demonteerima, kuid sellega ta tema arvates kaasmaalastelt plusspunkte ei teeni. Alles eelmisel nädalal laskis ta ennast Ühtse Venemaa kongressil Põhja-Korea stsenaariumi järgi presidendikandidaadiks kroonida, ja Venemaal ei hinnata reetmist just kõrgelt.

Heikki Aasaru
RahvusRinghääling

Allikas: http://bhr.balanss.ee/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP