RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 18. detsember 2011

Kas Facebook teab teist liiga palju? Küsige Facebookilt!

Lauri Jürisoo
Forte
16. detsember 2011

Euroopa seadused kohustavad Facebooki sotsiaalvõrgustiku esindajaid väljastama kasutaja soovi korral talle täieliku kogumi isiklikust infost, mida temast on saadud. 24aastane Viini juuratudeng Max Schrems esitas just sellise nõude - ja tulemused osutusid päris huvitavaks.


Facebooki käigushoidjad saatsid talle vastuseks CD-plaadi, mis sisaldab temast 1222 PDF-faili. Schrems oli selleks hetkeks sotsiaalvõrku liige juba umbes aasta, vahendab threatpost.


Failide kogupikkus on võrreldav Lev Tolstoi paksu romaaniga "Sõda ja rahu". Nende väljaprinditud kuhja suurust omaniku ees näete uudise juures pildil.
Failides oli kõik mõeldav info nagu isiklikud postitused, aga ka saidile logimise ja sealt väljumise ajad, sõnumite sisu ja saatmise-saamise ajad, märge igast like'ist, poke'ist ja sõbrakutsest, nime ja e-posti aadressi muutmisest, esitatud ameti- ja suhtealane info, fotod, mõnel puhul ka GPS-asukohad.
Schrems kommenteerib: teda häirib plaadilt info leidmine, mida ta juba kustutas ja seega kadunuks pidas. Facebook ei paista laskvat end Delete-nupu kasutamisest häirida ja hoiab andmeid serveris ikka alles.
Euroopa Liidu direktiiv 95/46/EC annab kodanikele ligipääsuõiguse temasse puutuvasse infole, kinnitamaks selle õigsust ja kasutamise vastavust seadustele.
Schrems asus oma leiust inspireerituna tööle "Europe vs. Facebook" nimelise seadusprojekti kallal, mille eesmärk on sotsiaalvõrgustiku läbipaistvust suurendada. Selle kodukas asub siin.
Kuidas Facebook kasutajatest andmeid kogub ja mida nendega edasi teeb, on üha täpsema uurimise all ka USAs.
Allikas

Allikas: http://prison.planet.ee/index.html

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP